La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, și domnul Scumpu Lucian Gligor, primarul comunei Bazna, au semnat, împreună cu domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, două contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 7 a programului REGIO 2014-2020, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane lei pentru investiții dedicate dezvoltării durabile a turismului. La Sovata-Mureș, vorbim de reabilitarea a mai mult de 5,4 km străzi, prin proiectul ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”, iar în stațiunea din județul Sibiu este vorba de modernizarea a 2,4 km străzi, pentru ”Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna”.
Concret, prin proiectul ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata” se vor amenaja – în termen de doi ani și jumătate – 16 străzi din oraș, în lungime totală de 5.43 kilometri, adică mai mult de 2,6 ha de teren. Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona Stațiunii turistice Sovata va fi valorificată ca areal de agrement multifuncțional în aer liber, iar potențialii beneficiari ai proiectului din mediul privat și-au exprimat dorința de a realiza minim cinci investiții noi, care vor genera în mod direct un număr de minim 16 noi locuri de muncă. Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință. Valoarea totală a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% sunt alocați prin POR 2014-2020, respectiv puțin peste nouă milioane lei – aproximativ 2.034.000 euro.
Pe de altă parte, prin proiectul ”Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna” – cunoscută pentru pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale și nămolului sapropelic – se vor reabilita 2.46 km infrastructură rutieră și utilități din corpului drumului. Stațiunea sibiană Bazna este mai puțin căutată de turiștii români, dar este o atracție pentru turiștii străini, fiind recomandată celor ce suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator. Bazna este o stațiune cunoscută și datorită apropierii de câteva importante burguri ardelene, fiind situată la numai 16 km de municipiul Mediaș, la 70 kilometri de municipiul reședință a județului, precum și la circa 50 km de municipiul Sighișoara, a cărei cetate medievală este un deosebit de apreciat monument UNESCO. Pe de altă parte, fiind la mai puțin de 10 km de renumitele podgorii de pe Valea Târnavelor, recomandă Bazna și ca opțiune pentru cei care doresc să se relaxeze în climatul blând al Podișului central Transilvan. Investițiile la străzile din Bazna vor fi finalizate până în data de 30 septembrie 2020, valoarea totală a proiectului fiind de 14,231,420.65 lei, din care 98% sume nerambursabile din fonduri europene, respectiv peste 12 milioane lei – aproximativ 2.711.745 euro.
”Aceste proiecte sunt foarte importante pentru ambele localități, aflate, geografic, la mai puțin de 100 kilometri una de alta. Pentru Sovata, sunt completate investițiile realizate în urmă cu cinci ani, în amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, precum și recenta investiție în reabilitarea spațiului de agrement din jurul cinematografului ”Doina”. Pentru Bazna este o primă investiție prin POR 2014-2020, care va duce la creșterea atractivității facilităților din zonă. De fapt, prin turism Regiunea Centru se remarcă la nivel național. Sovata și Bazna dețin o infrastructură semnificativă pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneare și este nevoie de îmbunătățirea sistemului rutier pentru creșterea mobilității publicului larg, pentru a avea acces la structurile de primire turistică existente. În ultimii doi ani, peste 143.000 turiști au vizitat cele două localități, dar este posibil ca acest număr să depășească 170.000 cât mai curând posibil, inclusiv prin implementarea acestor proiecte. În cadrul acestei priorități a Programului REGIO am semnat până acum șase proiecte, iar valoarea sumelor atrase este de circa 15 milioane euro. Prin corelarea investițiilor publice cu investițiile private, rata șomajului se va reduce simțitor în zonele turistice și rezultatele activităților edilitare vor fi vizibile direct în creșterea calității vieții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.