La Târgu Mureş, în zona centrală a oraşului, a fost inaugurată instituţia comunitară Studium HUB, realizată cu sprijinul statului ungar, în care, pe lângă un incubator de ONG-uri, spaţiu de coworking, funcţionează un centru cultural, un studio pentru podcast-uri şi găzduieşte şi locuinţe de serviciu pentru medici şi artişti.
Pe strada Bolyai din Târgu Mureş, pe un teren situat în imediata vecinătate a Bisericii Unitariene, aflat în proprietatea acesteia, un antreprenor a început să construiască un hotel, însă planurile acestuia nu s-au finalizat. Potrivit anunţului postat de Fundaţia Studium-Prospero pe site-ul său, clădirea pe jumătate terminată a fost închiriată de Fundaţie de la Biserica Unitariană, pentru o perioadă de 40 de ani, cu schimbarea destinaţiei iniţiale şi transformată într-un spaţiu comunitar, cu o suprafaţă utilă de 3 000 de metri pătraţi, cu patru etaje, pentru a-l umple de viaţă.
În discursul său, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a declarat că spaţiul comunitar deserveşte târgumureşenii şi joacă, de asemenea, un rol în apropierea poporului român de cel maghiar.
Potrivit secretarului de stat, toată lumea poate fi mândră că în istoria Ungariei, sau cel puţin în ultimul secol, nu a existat un deceniu aşa de plin de reuşite precum cel care se termină acum. În această perioadă au fost ridicate creşe, biserici şi spaţii comunitare. Acesta a mai adăugat că succesul este comun, întrucât obiectivele au fost formulate împreună cu comunităţile maghiare de peste graniţele Ungariei, iar realizarea lor a fost făcută prin muncă comună şi cu sprijinul Guvernului ungar.
Árpád János Potápi a mai remarcat că mai important decât construcţiile este sentimentul de solidaritate naţională dintre maghiari, care s-a intensificat în această perioadă.
Potrivit lui Hunor Kelemen, viceprim-ministru în Guvernul României, fiecare funcţie a clădirii serveşte pentru păstrarea intelectualităţii din Târgu Mureş. Politicianul a povestit că a fost contactat, la vremea respectivă, de antreprenorul care intenţiona să construiască un hotel şi, de asemenea, a fost contactat şi de conducătorul Fundaţiei Studium-Prospero. Instituţia dată în folosinţă acum s-a născut din întâlnirea unor idei bune.
Levente Vass, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din România şi preşedinte executiv al Fundaţiei Studium-Prospero, a explicat, în salutul său, că nu este suficientă conservarea bunăstării organizaţiilor comunitare. “Ieşind din zona noastră de confort, trebuie să dăm exemplu prin inovare şi prin a da o mână de ajutor”, a declarat politicianul.
În opinia pastorului Bisericii Unitariene, László Nagy, este important faptul că această clădire monument, în care a funcţionat Casa unitariană de rugăciuni, în secolul al 19-lea, transformată ulterior în restaurantul “Leul”, nu a fost demolată, ci integrată în noua clădire.
Studium HUB a fost construit cu o investiţie de 1,28 miliarde de forinţi (3,5 milioane euro), cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar. Clădirea are 15 birouri, sală de coworking, trei săli de şedinţe şi două săli de conferinţe pentru 50, respectiv 100 de persoane. În corpul de clădire monument, pe locul fostului Restaurant “Leul”, a fost amenajată o cafenea unde pot fi organizate şi expoziţii. La cele două niveluri superioare ale clădirii au fost amenajate 13 locuinţe de serviciu pentru medici rezidenţi şi artişti. În spaţiile vaste ale subsolului au fost amenajate un studio pentru podcast-uri şi un centru cultural, spaţiile fiind potrivite pentru organizarea unor evenimente profesionale, expoziţii de artă plastică sau ateliere.
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.