Raportul Camerei de Conturi Mureș evidențiază nepăsarea autorităților față de administrarea banului public: cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat; bunuri plătite, dar neintrate în posesia primăriilor; servicii plătite de instituții, dar neefectuate; cheltuieli de personal ilegale; decontarea unor servicii peste nivelul maximal prevăzut de lege; lucrări de investiții, fără documente justificative; lipsă de interes pentru recuperarea restanțelor de la cetățeni sau de la firme…
La Tîrgu Mureș se pare că s-a plătit avans pentru montarea a 173 de containere subterane pentru gunoi. Oare unde or fi acum cele 173 de containere? „UATM Tg. Mureș, unde s-a stabilit un prejudiciu de 1.102 mii lei determinat de acceptarea la plată și decontarea unui avans pentru Furnizarea și montarea a 173 bucăți containere subterane pentru gunoi menajer – care nu a fost justificat potrivit prevederilor legale, prin bunuri livrate și lucrări executate”.
Contraprestație
Iată și alte exemple prin care au fost decontate servicii sau bunuri fără contraprestație: „efectuarea de plăți fără existența unei contraprestații, ca urmare a decontării unor cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate în cadrul obiectivului de investiții „Lărgire DJ 154J Breaza-Voivodeni-Glodeni Km 10+800-13+900”, prejudiciul creat bugetului județean Mureș fiind în sumă de 190 mii lei”;
„decontarea unor lucrări neexecutate în cadrul obiectivul de investiții „Alimentare cu apă brută în localitatea Hodac, jud. Mureș”, valoarea prejudiciului creat bugetului local al comunei Hodac fiind în sumă de 85 mii lei”;
„decontarea unor lucrări neexecutate în sumă de 69 mii lei în cadrul obiectivului de investiții „Modernizare drumuri în comuna Mica DC 76 Abus – Deaj – Haranglab km 0+000-5+000”, la UATC Mica”.
Concluziile Raportului evidențiază nepăsarea autorităților față de administrarea banului public: „Neregulile constatate în privința modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public, a situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale evidențiază o insuficientă preocupare a autorităților locale în ceea ce privește asigurarea unei discipline financiar – bugetare solide în utilizarea și administrarea resurselor publice, în conformitate cu principiile legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității.
În urma desfășurării celor 42 de acțiuni de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară încheiate în anul 2016, nu a fost acordat niciun certificat de conformitate, ca urmare a faptului că, pe de o parte, s-au constatat încălcări ale principiilor legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității în execuția bugetelor și administrarea patrimoniului, iar pe de altă parte, situațiile financiare nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare și a situației patrimoniale”.
De aceea, sunt „necesare în continuare măsuri pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice locale și dezvoltarea la un nivel corespunzător a capacității instituționale de elaborare și execuție a bugetelor unităților administrativ-teritoriale”.
Primăriile și instituțiile verificate
În 2017 au fost verificate următoarele entități locale:
U.A.T.J. Mureș, U.A.T.M. Tg. Mureș, U.A.T.M. Reghin, U.A.T.O. Miercurea Nirajului, U.A.T.O. Sărmașu, U.A.T.O. Sovata, U.A.T.O. Ungheni, U.A.T.C. Acățari, U.A.T.C. Apold, U.A.T.C. Bahnea, U.A.T.C. Band, U.A.T.C. Batoș, U.A.T.C. Bălăușeri, U.A.T.C. Beica de Jos, U.A.T.C. Bogata, U.A.T.C. Brâncovenești, U.A.T.C. Corunca, U.A.T.C. Crăciunești, U.A.T.C. Cristești, U.A.T.C. Daneș, U.A.T.C. Eremitu, U.A.T.C. Ernei, U.A.T.C. Fântânele, U.A.T.C. Ghindari, U.A.T.C. Gornești, U.A.T.C. Gurghiu, U.A.T.C. Hodac, U.A.T.C. Ibănești, U.A.T.C. Iclănzel, U.A.T.C. Livezeni, U.A.T.C. Mica, U.A.T.C. Miheșu de Câmpie, U.A.T.C. Petelea, U.A.T.C. Sângeorgiu de Mureș, U.A.T.C. Sânpaul, U.A.T.C. Solovăstru, U.A.T.C. Stânceni, U.A.T.C. Suplac, U.A.T.C. Suseni, U.A.T.C. Tăureni, U.A.T.C. Vânători, U.A.T.C. Voivodeni, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș.
Precizăm că pe parcursul articolului am prezentat o selecție a neregulilor constatate la aceste entități, numărul neregulilor fiind deci mai mare…
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.