Prima ediţie a Festivalului de operă „Virginia Zeani”, desfăşurat pe perioada a patru zile la Tg. Mureş, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul de operă „La Traviata” care a avut loc la Teatrul Naţional. Spectacolul a fost prezentat de amfitrionul festivalului Marius Constantinescu care în deschidere a evocat personalitatea sopranei Virginia Zeani spunând următoarele: „Iată că avem cu toţii un context cum nu se poate mai potrivit pentru a omagia nu numai o glorie a Teatrului liric pornită de aici din România, mai precis din această parte a ţării, de la Solovăstru, ci şi o figură care a devenit proprie întregii istorii a operei din secolul XX care a devenit o vedetă autentică , o divă. Vă reamintesc că suntem la TG-Mureş şi azi aşa cum am făcut-o ieri şi alaltăieri pentru a face o reverenţă în faţa figurei pline de lumină a sopranei Virginia Zeani”. Apoi amfitrionul a prezentat stafful şi partenerii instituţionali ai festivalului: Marian Jurgiu – director general, Lucia Moldovan – director executiv, Kolksar Peter – director artistic, Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria TG-Mureş, Primăria Solovăstru, Ministerul Culturii, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, precum şi sponsorul principal, Sabion.
În continuare trei dintre foştii elevi ai maestrei Virginia Zeani, sopranele Evinia Mure din Mexic, Fedi Peters din Germania şi baritonul James Loelu din Noua Zeelandă cu participarea tenorului Stefan von Korch din România, au susţinut un mic recital interpretând arii şi duete celebre din creaţia compozitorilor Donizzeti, Puccini şi Verdi.
După recitalul foştilor elevi ai sopranei Virginia Zeani, amfitrionul a spus câteva cuvinte despre dirijorul orchestrei, Cristian Sandu şi despre regizorul acestui spectacol, Andras Kurthy după care a cedat microfonul acestuia. A urmat apoi spectacolul de operă La Traviata.
„La Traviata” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro la Fenice din Veneţia la 6 martie 1853. Prima reprezentaţie a fost un eşec datorat mediocrităţii interpretării. Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854 pe mica scenă a a teatrului San Benedetto, tot din Veneţia, opera a avut un real succes.
Povestea Traviatei este inspirată de Rose Alphonsine Plessis care a fugit de acasă. La vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris, fără bani a ajuns să practice prostituţia. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una dintre cele mai scumpe curtezane. Spre a scăpa de urmărirea familiei, şi-a schimbat numele în Marie Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexndre Dumas-fiul care s- îndrăgostit de ea şi cu care a întreţinut strânse legături amoroase. Legătura lor a continuat şi după căsătorie, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze la 3 februarie 1846 la vârsta de doar 22 de ani. Sicriul ei acoperit cu o mulţime de camelii, a fost depus în cimiturul din Monmartre. În 1848 Dumas-fiul a publicat romanul “Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Verdi. În operă personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Celelalte personaje ale operei sunt: Flora Bervoix- prietena Violettei, Alfredo Germont – iubitul Violettei, Giorgio Germont – tatăl lui Alfredo, Gastone, viconte – cunoscut al Violettei şi al lui Alfredo, Baronul Douphol, admiratorul şi protectorul Violettei, rivalul lui Alfredo, Marchizul d’Obigny, cunoscut al Violettei, Doctorul Grenvil, medicul Violetei, Annina, camerista şi confidenta Vilettei, şi Giuseppe – cameristul Violettei.
În spectacolul de operă de duminică seară de la Teatrul Naţional din Tg-Mureş personajele operei au fost interpretate de: Ana Donose – Violetta Valery, Marius Zaharia – Alfredo Germont, Balla Sandor – Giorgio Germont, Alice Bacalu, Annina, James Loelu – Dottore Grenvil, Dumitru Mădărăşan – Comissario, Mihai Lupu – Giuseppe. Au mai evoluat balerinii: Anca Popdan, Silvia Baritchi-Gradea, Sergiu Diţă şi Matei Holeleu. A interpretat Orchestra Filarmonicii de Stat Tg-Mureş dirijată de maestrul Cristian Sandu. Regia tehnică a fost asigurată de Vincze Beata, coregrafia de Anca Popdan, scenografia de Venczel Attila iar pregătirea muzicală de Kolcsar Peter şi Veress Gaspar. Suffleur a fost Monica Deniţiu.
Ne dorim ca acest festival „Virginia Zeani” să devină un festival internaţional. L’Assoluta merită acest lucru pentru toată cariera ei dedicată muzicii clasice, iar noi mureşenii suntem onoraţi că ne-a făcut celebri peste hotare cu vocea ei fabuloasă.
Narcis Socaciu