Profesor doctor Leonard Azamfirei, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că la Facultatea de Medicină din cadrul UMF concurenţa a fost de 5,2 candidaţi pe un loc, cea mai mare înregistrată la nivel naţional la facultăţile de profil.
„A fost greu să se accepte ideea că s-a picat la examen cu media 9,40, dar aici sunt nişte lucruri care trebuie avute în vedere. Mai întâi concurenţa foarte mare comparativ cu anii anteriori. La Medicină au fost 5,2 candidaţi pe un loc la limba română – a fost cea mai mare concurenţă de la facultăţile de medicină din toată ţara – la fel şi la Medicină Dentară. La celelalte universităţi fiind 3 şi ceva, Bucureştiul având 4,5 pe loc. Unde este concurenţă mare este de la sine înţeles că ultima medie va fi ridicată. Pe de altă parte, un examen la medicină trebuie să redevină ce era odată: trebuie să fie un examen, nu numai să îţi testezi memoria, şi Medicina este o facultate care se bazează în bună măsură pe memorie pentru acumularea de informaţii, dar şi pe puterea de concentrare a candidaţilor, de a se mobiliza. Cei care au luat media 10 – au fost 54 de medii de 10 – au răspuns perfect la cele 100 de întrebări, din care 10% au fost la prima vedere”, a spus Azamfirei.
Rectorul UMF Târgu Mureş a precizat că în acest an au fost scoase la concurs 465 de locuri la buget şi 405 locuri cu taxă, pe care au candidat 1784 de persoane, cu 13,5% mai multe decât în 2013, când au fost 1325 de candidaţi.
Potrivit rectorului, locurile la buget au fost repartizate în mod egal pentru programele de studiu în limba română şi în limba maghiară, chiar dacă pentru programele în limba română au candidat 1074 de persoane, iar pentru cea maghiară, 522.
„Trebuie să vă spun că această decizie este una pe care Senatul Universităţii a luat-o, de a împărţi locurile la buget jumătate-jumătate, nu este o prevedere legislativă imperativă şi cred că această decizie pe care Senatul a luat-o în luna februarie, la începutul anului, este un argument în plus, pentru cei care au nevoie de argumente în plus, că noi susţinem în egală măsură şi învăţământul de limbă română, şi de limbă maghiară, şi de limbă engleză”, a susţinut Leonard Azamfirei.
La Facultatea de Medicină în limba română ultima medie la locurile bugetate a fost 9,77, iar ultima la locurile cu taxă a fost 9,68, în timp ce la limba maghiară ultima media de intrare la buget a fost 9,44, iar la taxă nu s-au alocat.
La Medicină Dentară în limba română ultima notă la buget a fost 9,57 (la taxă 9,42), în limba maghiară a fost 9,37 la buget.
La Farmacie în limba română ultima medie la buget a fost 9,43 la limba română (la taxă ultima medie 6,37), iar la secţia maghiară – 9,36 (la taxă 6,63). La Asistent Medical Generalist ultima medie la limba română a fost 9,43 (8,77 la taxă), iar la limba maghiară a fost 9,18 (8,77 la taxă). La celelalte specializări – Nutriţie şi dietetică, Tehnică Dentară şi Balneokinetofizioterapie şi recuperare ultimele medii de intrare au fost între 7,88 şi 9,03.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.