Săptămâna trecută, miercuri, a avut loc la Tîrgu-Mureș închiderea unui nou proiect cu finanțare europeană, prin care 532 de persoane, din care 98 femei, au beneficiat de calificare profesională în domeniul „Lăcătuș mecanic Întreținere și Reparații”.
Proiectul POSDRU, denumit „Creșterea competitivității și productivității organizațiilor prin calificarea resurselor umane în domeniul Lăcătuș mecanic Întreținere și Reparații” a fost implementat de societatea Crivas Consult București, în parteneriat cu Compa Sibiu, pe o perioadă de trei ani, în cinci regiuni de dezvoltare.
La finalizarea cursurilor, cele peste 500 de persoane au primit diplome recunoscute internațional, precum și o indemnizație de 600 de lei/persoană. Proiectul înseamnă însă și crearea de câteva zeci de noi locuri de muncă, dar și o experință dobândită de cursanți, anume aceea de a se pune față în față cu cerințele angajatorilor din acest domeniu. Pentru aceștia din urmă, cinci la număr incluși în proiect, implicarea a însemnat o creștere a productivității muncii cu cel puțin 7%, prin îmbunătățirea capacității de adaptare a factorului uman la noile tehnologii în domeniul reparațiilor de mașini unelte, utilaje sau instalații industriale.
Din cele cinci companii implicate, dacă ne raportăm la județul Mureș, vorbim de două nume importante din industrie, mai exact producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș, dar și de unul din liderii pieței locale de mobilă, compania Mobex.
La conferința de închidere a proiectului au luat parte Octavian Barbu – manager de proiect, precum și reprezentanți ai partenerilor implicați în proiect sau lectori care au predat cursurile, între care Marcela Niculescu, Liviu Miron, Călin Cociș sau Mihaela Gălățean.
Cristina Vancea