Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 din Reghin a fost gazda evenimentului „Sărbătorim împreună Crăciunul”. Evenimentul – desfășurat miercuri de la ora 10 – a făcut parte din proiectul educativ SNAC „Lanțul prieteniei” și a avut ca obiectiv principal acțiuni de voluntariat desfășurate de cele două școli partenere: Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 din Reghin.
Bradul prieteniei
„Este o sărbătoare la care am invitat oameni dragi, părinți, profesori. Am pregătit colinde cu corul școlii, o scenetă scrisă de către colega noastră, Emeșe Ardelean, intitulată „Bucuria Crăciunului” iar la final, împreună cu voluntarii prieteni din liceu vom orna un brad. Bradul nostru acum este gol, dar avem ornamente de Crăciun confecționate de elevii școlii noastre. Cele mai frumoase ornamente le vom lua și vom împodobi „Bradul prieteniei”, brad care va fi însuflețit cu o betea pe care vor fi scrise mesaje de prietenie”, a subliniat, la începutul evenimentului, Camelia Moldovan, coordonator SNAC la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 Reghin, profesor kinetoterapeut.
Copiii cu CES (Cerințe Educative Speciale), împreună cu elevii din învățământul liceal de masă, au recitat, socializat și colindat împreună timp de două ore. Gânduri bune, zâmbete necondiționate, toate dăruite de câțiva copii speciali – speciali pentru dragostea și bucuria transmisă tuturor celor prezenți.
„Avem o colaborare de mulți ani cu Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”. Avem prieteni mai vechi și acum avem prieteni noi, bobocii claselor a IX-a. Copiii noștri au pregătit un spectacol pentru a sărbători împreună cu voluntarii Crăciunul și pentru a demonstra că și ei pot avea serbări reușite. În același timp acesta este modul nostru de a întinde o mână comunității locale și de a ne integra în atmosfera sărbătorilor care predomină în aceste zile peste tot,” a declarat prof. ing. Ioan Socolean, managerul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 Reghin.
Beneficii
SNAC – Strategia Națională de Acțiune Comunitară dezvoltă și promovează activitățile de voluntariat realizate de către elevi și cadre didactice pentru a facilita integrarea socială a tuturor persoanelor dezavantajate.
„Proiectul „Lanțul prieteniei” este pregătit împreună de cele două școli. Doresc să mulțumesc tuturor celor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 pentru că ne-au dat prilejul să lucrăm împreună. Considerăm că în calitate de voluntar este foarte bine să îi învățăm pe prietenii noștri să relaționeze, să comunice, dar ca orice relație socială, nu este unidirecțională. Prin faptul că lucrăm împreună, participăm la activități, ne face și pe noi să fim mai deschiși, mai toleranți, mai empatici și să acceptăm unicitatea și diversitatea umană. „Lanțul prieteniei” continuă de la an la an și de-a lungul colaborării ne dăm seamă că suntem imporanți unii pentru alții. Nu putem trăi unii fără alții și e extraordinar de eficient modul în care reușim să ne dăm seama că nu suntem cei mai importanți din lumea aceasta și că putem fi fericiți dacă îi facem pe cei de lângă noi fericiți”, a afirmat, la sfârșitul evenimentului, coordonator SNAC, profesor Böjte Kinga.
Proiectul educativ SNAC „Lanțul prieteniei” a fost realizat de către coordonatorii de proiect prof. Böjte Kinga, prof. Camelia Moldovan, prof. Anca Cristina Cota, cu ajutorul profesorilor voluntari Oana Pașcu, Emese Ardelean, Teodora Cîmpian, Andreea Dumitrache și Emilia Moldovan.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.