Laptopul este un obiect pe care cu siguranță îl folosești des, iar acest lucru are un efect major asupra lui. Totuși, piesele componente se pot defecta în timp din mai multe motive – de aceea, este important să fii atent la fiecare semn care poate indica o problemă. Cu cât depistezi mai repede un defect, cu atât el poate fi remediat mai rapid, înainte de a cauza și alte dereglări mai grave. Zgomotul este cel care îți poate oferi un indiciu în astfel de cazuri – așadar, este recomandat să știi care pot fi cauzele apariției unui astfel de sunet neplăcut.
Iată 3 situații care pot provoca apariția unor zgomote ciudate în timpul funcționării laptopului tău!
- Hard Disk-ul
Orice HDD are în interior o mulțime de alte piese mici, care, la rândul lor, se pot defecta. Acesta conține platane, capete de mișcare și capete de scriere, care pot avea probleme din diverse cauze. În general, semnalele pe care ți le poate da laptopul constau în avertismente, erori de date sau funcții instabile ale sistemului.
Zgomotul poate apărea în momentul de citire a hard disk-ului. Pentru a preveni o astfel de problemă, este esențial să cunoști avantajele unei curățări periodice, dar și să-ți ferești HDD-ul de eventuale șocuri – acestea pot avea un efect negativ asupra componentelor interne. În cazul în care observi astfel de indicii, este bine să-ți salvezi datele pe un hard extern sau să-ți faci o copie de rezervă.
- Ventilatorul
Ventilatorul își poate spori activitatea în cazul în care laptopul se supraîncălzește. Acest fenomen poate avea loc dacă procesorul este solicitat prea mult sau memoria internă este mult prea încărcată. De asemenea, specialiștii recomandă să ții întotdeauna laptopul așezat pe o suprafață plană, fără a acoperi părți esențiale, pentru a permite răcirea constantă a lui, pentru buna funcționare a sa. Totuși, dacă zgomotul se aude în continuare, este posibil ca ventilatorul să se fi defectat și să necesite o intervenție specială.
- Praful din interior
Praful este un dușman constant – acesta poate pătrunde în diferite orificii ale laptopului, afectându-i performanța. Sunt o mulțime de piese care se pot strica doar din pricina acumulării unei cantități prea mari de particule.
Așadar, pentru a evita acest lucru, trebuie neapărat să apelezi la o curățare profesionistă, la intervale regulate de timp. Atât cât poți, curăță-l chiar tu, șterge tastatura și asigură-te că îl utilizezi într-un mediu propice. Însă, din când în când, fă o vizită la service și efectuează un control. Dacă nu știi la cine să apelezi, intră pe site pentru a afla mai multe detalii utile și pentru a vedea care sunt serviciile și avantajele de care poți beneficia, simplu și rapid.
În concluzie, laptopul necesită îngrijire – acordă o atenție deosebită modului în care acesta reacționează la anumite cerințe și, dacă observi nereguli, documentează-te suplimentar pentru a descoperi cauza. Însă, în cazul în care rezolvarea nu este de competența ta, cere ajutorul unor profesioniști.
Sursă foto: pixabay.com