3800 de romi trăiesc la această oră în comunitatea din Apalina. Azi s-a aflat de primul caz de pacient diagnosticat cu COVID-19. Știind că e o zonă sensibilă, cu romi săraci, care trăiesc în condiții mizere, fără a avea posibilitatea de a respecta vreo regulă de igienă, m-am urcat în mașină și m-am dus să văd ce se întâmplă acolo.
Strada Șoimilor, Mimozelor și Pavatorilor destul de aglomerată, dar nu chiar ca în alte condiții. Foarte mulți copii, de la mic la mare, care se joacă. Adulți mai puțini. Nimeni nu avea mască, nimeni nu avea mănuși. Familiile trăiesc la grămadă, în spații foarte mici. În maxim 2-3 încăperi trăiesc mai multe generații, bunici, părinți, copii, nepoți, pe alocuri și strănepoți. Nu au curte, marea majoritate din ei. Este principalul motiv pentru care mare parte din timp stau pe stradă.
”Unde să stăm toți, doamnă? Sunt 9 copii în casă, suntem în total 21. Avem 2 camere. Curtea nu are mai mult de 5 metri. Unde să se joace copiii? De unde măști și mănuși? Sunt scumpe, nu avem bani. Bărbații au rămas fără locuri de muncă, nu avem bani. Ne-ar prinde bine ceva de mâncare, să ne ajute cineva, cu o făină, un ulei, orice. Să ne dea măști, să dăm la copii. Că ei trebuie să stea afară la aer, la joacă. Nu au loc în casă. Stau de dimineață, fac școala pe telefon. Dar pe urmă ies în stradă. Am auzit că este un om bolnav de pe aici. Dar ce să facem?”– spune o femeie din curte.
”Ne e frică, dar nu avem ce face. Nu mergem în altă parte, dar noi între noi suntem împreună. Noi așa am trăit o viață întreagă. Copiii nu au toți telefoane și tablete, stau toți împreună să facă școală. De unde posibilitate să le cumpărăm mănuși, noi trebuie să cumpărăm pâine. Noi din banii pe care îi avem trebuie să plătim apă, curent și bănci, 10 milioane. Bărbatul meu e acum în șomaj tehnic, de 3 săptămâni. Acum, în data de 10, trebuia să ia banii și nu o să ia nimic. Facem ”retes” când nu avem de mâncare. La copii trebuie să le dai ceva. Aici sunt 9 copii, 4 nepoți, 3 gineri și o noră. Lasă doamnă, că la țigani, la noi, nu vine coronavirusul ăla” completează o altă vecină.
”Persoana infectată este internată la spital, familia e în izolare la domiciliu. Au fost identificate persoanele cu care a luat contact, sunt și ei la izolare. Sunt monitorizați toți de către autorități, au înțeles regulile, le respectă. Persoana internată era bolnavă de mult timp, are TBC, a fost internat recent la Tg.Mureș. Pentru că starea i s-a agravat a cerut ajutor, a ajuns din nou la spital și acum a fost testat. Nu a fost plecat nicăieri din țară. Toate aceste informații le am de la aparținători” spune Laurențiu Bocsas, referent la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reghin.
Eu sper ca acestă boală să nu se răspândească
”De când am aflat de primul caz confirmat CoVid din cartierul Apalina, am luat măsuri pentru respectarea cerințelor din ordonanțele militare, limitând pe cât posibil circulația populației de acolo. Pe de altă parte, eu știu că cetățenilor le este foarte greu, e o zonă cu foarte mare concentrație de populație pe o suprafață mică. Spațiile în care locuiesc sunt extrem de mici. Înțelegem situația, chiar dacă avem la dispoziție spații mai mari ne confruntăm cu aceeași problemă, dificultatea de a sta în casă pe o perioadă lungă de timp. Cu sprijinul instituțiilor facem toate demersurile necesare ca ei să nu iasă din acea zonă și să circule prin oraș. Nu avem cadru legal să asigurăm alimente decât celor care sunt în autoizolare, iar pentru ei am rezolvat deja acest aspect. Am luat de asemenea măsuri de dezinfecție a tuturor străzilor de acolo. Astăzi am vorbit cu firma care se ocupă de dezinfecție ca mâine să dezinfecteze curțile caselor aflate în proximitatea casei unde a fost confirmat cazul pozitiv. Din discuții cu personalul specializat am înțeles că această persoană nu a prea stat în Apalina. Oarecum acest aspect mă liniștește, iar persoanele confirmate contact în urma anchetei epidemiologice sunt deja în autoizolare, asigurându-le mâncarea încă din prima clipă. Eu sper ca acestă boală să nu se răspândească, Apalina este o zonă greu de gestionat epidemiologic, dar și din punct de vedere al asigurării produselor de bază, de zi cu zi, la o populație atât de mare. De asemenea acest subiect va fi pe agenda ședinței cu Comitetul Local de Situații de Urgență. Lucrăm să găsim soluții pentru a achiziționa măști și mănuși pentru acest segment defavorizat și vulnerabil al populației. Am înțeles că după data de 15 mai vom primi de la Guvern acest sprijin, ceea ce ne este de ajutor pentru că trebuie să ne implicăm în protejarea întregii comunități ”a declarat Maria Precup, primarul Reghinului.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.