de securitate care l-au calomniat, numindu-l spion şi trădător de ţară, a anunţat vineri publicaţia maghiară „Krónika”, care a prezentat comunicatul emis de biroul preşedintelui CNMT.
În procesul intentat în 2014 pentru obţinerea de daune morale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) a declarat definitivă sentinţa pe care Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat-o în decembrie 2019, după mai multe recursuri şi rejudecări.
“Krónika” a amintit că într-o emisiune de tip talk-show care a avut loc în prime-time, la data de 15 septembrie 2014, pe postul de televiziune Antena 3, Filip Teodorescu, un fost ofiţer de securitate, Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, respectiv prezentatorul Mihai Gâdea (care între timp a devenit directorul postului de televiziune) au încercat să spele imaginea Securităţii care a jucat un rol ruşinos în timpul revoltei populare izbucnite la Timişoara în 1989, şi l-au acuzat pe pastorul reformat – a cărui atitudine anti-dictatură a reprezentat o scânteie pentru izbucnirea revoluţiei – că ar fi un trădător de ţară şi ar fi fost un spion al Ungariei.
“Filip Teodorescu a jucat un rol-cheie în represaliile sângeroase care au avut loc la adresa oamenilor ieşiţi în stradă, întrucât Iulian Vlad, comandantul naţional al Securităţii, l-a trimis la Timişoara cu sarcina de a înăbuşi mişcarea pornită împotriva sistemului”, scrie în comunicatul citat de cotidian.
Fostul ofiţer de securitate l-a calomniat pe László Tőkés fiind prezent în studio, iar Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, prin intermediul unui material filmat care a fost inserat în emisiune. “Moderatorul” emisiunii, Mihai Gâdea, nu a încercat nici să le solicite acestora dovezi ale acuzaţiilor făcute, nici nu a cerut o reacţie din partea persoanei asupra căreia au fost aduse acuzaţii grave. Prin urmare, László Tőkés a dat în judecată atât omul de televiziune, cât şi postul în sine.
Sentinţa definitivă obligă postul de televiziune şi angajatul acestuia la plata, în solidar, a unor daune morale de 10 000 de lei, în timp ce Teodorescu (astăzi în vârstă de 84 de ani) trebuie să plătească 15 000 de lei daune morale. Potrivit avocatului reclamantului, Talpeş (astăzi în vârstă de 79 de ani) “a scăpat”, întrucât acesta l-a calomniat pe László Tőkes “doar” într-un material inserat în emisiune.
Avocatul Előd Kincses a adăugat că iniţial au fost solicitate daune morale în cuantum de 40 000 de euro.
“În final, ÎCCJR nu a ţinut cont de argumentul potrivit căruia calomnierea iniţiatorilor revoluţiei de la Timişoara, dezonoarea memoriei victimelor, batjocorirea fostei solidarităţi româno-maghiare şi punerea într-o lumină falsă a acestor evenimente istorice marcante nu poate reprezenta o banală greşeală a presei. Sumele reprezintând daune morale care vor ajunge la László Tőkés pot fi numite ca fiind simbolice, însă esenţa este că am obţinut această sentinţă care condamnă persoanele care au calomniat şi defăimat, şi au prezentat evenimentele într-o lumină falsă”, se concluzionează în comunicatul emis de biroul preşedintelui CNMT.
Sursa: MTI