Latina nu va mai fi materie obigatorie la liceu dar se introduce gramatica
Latina nu va mai fi materie obigatorie la liceu dar se introduce gramatica

Latina nu va mai fi materie obigatorie la liceu dar se introduce gramatica

Limba latină nu va fi mai disciplină obligatorie pentru elevii de liceu, în timp ce gramatica va fi introdusă la orele de Limba română, potrivit planurilor-cadru pentru învățământul liceal puse în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Latina a rămas doar la specializările de la Vocațional – Teologic, sub formă de disciplină de specialitate (romano-catolici) sau opțională, conform Edupedu.

Ea apare în planurile-cadru explicit doar la cultul romano-catolic, specializarea teologie romano-catolică și specializarea ghid turism religios (și în română, și în maghiară), ca parte din curriculumul de specialitate, cu o oră pe săptămână în clasele IX, X, XI și XII. La cultul ortodox, ar urma să poată fi aleasă de elevi din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ).

Conform planurilor-cadru actuale pentru liceu, aprobate în 2009, elevii de la profilul uman, specializarea filologie, studiază limba latină o oră pe an în clasele a IX-a, a X-a și a XII-a, și două ore pe săptămână în clasa a XI-a. Elevii de la științe sociale studiază, de asemenea, limba latină o oră pe an în clasele a IX-a și a X-a. Specializarea teologie ortodoxă – muzică bisericească, care în prezent are o oră de latină pe săptămână în clasele a XI-a și a XII-a, va fi lipsită de această disciplină.

În schimb, manualele de Limba și literatura română vor include și noțiuni de gramatică pentru elevii de clasele a IX-a și X-a.

„Limba și literatura română: Va include explicit și unități de învățare pentru gramatică, în principal în clasele a IX-a și a X-a, pentru a asigura continuitatea și completarea studiului prin programele școlare de gimnaziu”, se arată în planurile publicate de Ministerul Educației.