Recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeți, greble și cazmale, fapt care conduce la o periclitare a speciei și dăunează atât arborelui, cât și solului.
„Căutătorii de trufe”, neavând reglementări oficiale prin care să fie stabilit modul de recoltare, se bazează pe informații dobândite cutumiar și aleg anumite habitate pentru exploatare, care apoi nu au timp să se regenereze.
Mai mult decât atât, scopul principal îl reprezintă profiturile obținute din exploatarea neconformă a acestor produse, profituri nedeclarate, neimpozitate. Trufele sunt vândute ulterior, către intermediarii din Italia, Germania, Franța, unde se apreciază adevărata lor valoare. La rândul lor, acești intermediari distribuie către restaurante sau alte firme de procesare aceleași produse, pentru prețuri duble sau triple, profitând astfel de pe urma lipsei reglementărilor din țara noastră.
În prezent, nu există o modalitate de recoltare concretă a acestor specii și nu există un cadru legal aferent exploatării conforme.
Această specie aparte de nelemnoase specifice fondului forestier național, nu beneficiază de o reglementare amplă și astfel se creează un vid legislativ care permite exploatarea acestor specii în mod defectuos și dăunător pentru mediu.
Țările europene în care există o cultură a exploatării trufelor folosesc anumite metode pentru conservarea și protejarea speciei. Căutarea trufelor se realizează cu maximum 2 câini, special dresați pentru localizarea acestora, iar ulterior pentru protejarea rădăcinilor arborilor la baza cărora se dezvoltă trufele, se utilizează un instrument special de săpătură, denumit generic, vanghină. Mai mult decât atât, pe lângă procedura de extracție, pentru a se asigura regenerarea speciei, trufele se curăță deasupra locului de unde au fost extrase.
În urma celor mai sus menționate, protejarea habitatului trufelor precum și modul concret de recoltare sunt caracteristici esențiale pentru conservarea speciei, iar țările europene care au înțeles profitabilitatea și necesitatea unor astfel de reglementări au creat premizele necesare pentru o abordare corectă a modalității de exploatare. Reglementările din țara noastră, în prezent, nu permit valorificarea concretă a trufelor, acestea de multe ori fiind recoltate în condiții dăunătoare atât pentru sol cât și pentru mediu.
Inițiativa legsilativă depusă reglementează autorizarea și recoltarea trufelor și asigură condițiile pentru perpetuarea speciei și regenerarea pădurilor.