Compania Gedeon Richter și Muzeul Județean Mureș au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, expoziția „Leacuri tămăduitoare, pilule vindecătoare. Momente din istoria farmaceuticii”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, în Sala de expoziții a Muzeului Județean Mureș, din incinta Cetăţii Medievale din Tîrgu-Mureș.
Atracții
Expoziția „Leacuri tămăduitoare, pilule vindecătoare” se integrează în seria acțiunilor de cu scop de conștientizare a publicului față de nevoia de păstrare a sănătății prin mișcare și tratamente eficiente, organizate de Gedeon Richter România. Expoziția prezintă cele mai importante momente din istoria farmaceuticii, începând de la medicina populară până la lumea fabricării moderne a medicamentelor. Vizitatorii au posibilitatea de a cunoaște practicile de medicină populară și vasta folosire a plantelor medicinale, structura și funcționarea farmaciilor transilvănene din secolele 18–19, lumea farmaciilor târgumureșene din secolele 19–20 și a fabricării moderne a medicamentelor. Una dintre atracțiile expoziției este mașina de comprimat medicamente manuală (la care vizitatorii pot produce ei singuri medicamente).
Seriozitate și implicare
La această expoziție s-a lucrat aproximativ cinci luni, iar intenția cu care a fost realizată a fost „de a vă arăta istoria farmaceutică începând de la partea populară până la partea industrială din zilele noastre. Această sarcină dificilă a fost realizată de colegii noștri de la Muzeul Județean de la secția istorie și etnografie și colegii noștri de la fabrica Richter…. Partenerii noștri, în afară de GR au fost UMF care ne-a ajutat cu piese valoroase și firma PharmaFarm”, a spus Soós Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.
Zayzon Zsuzsanna, PR Manager la Gedeon Richter, a transmis în cadrul vernisajului că acest proiect a fost o adevărată provocare, iar rezultatul e unui remarcabil: „N-am mai participat la o astfel de expoziţie, n-am mai avut posibilitatea să organizăm şi a fost o noutate şi o provocare. E foarte greu să prezinţi industria farmaceutică într-o încăpere de aproximativ 40 de metri pătraţi, nu ştiam ce să expunem într-o încăpere atât de mică, dar trebuie să recunosc că am învăţat mult din acest proiect, de la colegii de la muzeu. Sper că vă va încânta ceea ce veţi vedea pentru că totul se datorează unei echipe […] Cred că această expoziție prezintă ceea ce înseamnă și cât de frumoasă este meseria de farmacist și sper ca acest loc va fi un loc de întâlnire pentru farmaciștii din județul Mureș și nu numai”.
Secolul farmaciilor
„Începutul secolului 20 arăta pentru noi primii paşi în acest domeniu. Farmacistul Gedeon Richter, după ce a terminat un schimb de experienţă în Europa, s-a întors în Ungaria şi a fondat fabrica ce-i poartă numele. Etapele pe care le-a parcurs această fabrică sunt foarte bine prezentate în imaginea de pe afişul expoziţiei. Ne-ar fi foarte greu să organizăm porţi deschise şi atunci ne-am gândit că astfel putem prezenta cel mai bine, aşa că am adus fabrica în această clădire şi ceea ce veţi observa va fi o scurtă trecere în revistă a ceea ce a însemnat condiţia de fabricare de atunci”, a precizat Kelemen László, director de marketing şi vânzări al Gedeon Richter.
Totodată, un reprezentant al Muzeului Județean a prezentat, pe scurt, istoria farmaciei transilvănene: „Cele două săli care expun medicina populară au fost organizate pe tiparul unei farmacii tradiționale, adică laboratorul și oficina. Laboratorul reprezenta sectorul principal al activității farmaceutice, unde aveau acces doar farmacistul și asistenții săi […] În laborator găsim cuptorul pentru fierberea decocturilor, pentru topirea ingredientelor, distilarea apei, întâlnim mojare, sticlărie, balanțe, ustensile de laborator și tratate în care se menționa modul de preparare a medicamentelor, modul de păstrare […] Oficina avea funcția de prezentare a produselor medicamentoase, era un spațiu curat și elegant, mobilat cu rafturi pe care erau înșirate vasele farmaceutice de diferite tipuri […] Această cutumă de organizare internă a unei farmacii s-a păstrat din secolele XV – XVI, de când au apărut primele farmacii, până în zilele noastre.
Referitor la farmaciile tradiționale transilvănene… putem spune că au apărut în sec XV – XVI. Prima farmacie era la Sibiu, apărută în 1494, apoi în secolul XVI apar și la Brașov, Bistrița și Făgăraș. Acestea funcționau ca farmacii orășenești, dar existau mai multe tipuri de farmacii: farmacii militare, farmacii princiare, farmacii spitalicești, farmacii orășenești, iar mai târziu apar și farmacii private.
Despre pregătirea farmaciștilor, putem spune că odată cu legea Mariei Tereza din 1759 farmaciștilor și se cereau studii superioare […]
La 1800 avem în Transilvania 49 de farmacii. În Tîrgu-Mureș, primele farmacii menționate sunt între 1733 și 1762”.
Titi DÃLÃLÃU