Legea cere ca transportul local să fie 30% eco în următorii ani. Ce zic primarii din județul Mureș. 
Legea cere ca transportul local să fie 30% eco în următorii ani. Ce zic primarii din județul Mureș. 

Legea cere ca transportul local să fie 30% eco în următorii ani. Ce zic primarii din județul Mureș. 

Noua Lege privind promovarea transportului ecologic prevede obligaţia autorităţilor locale de a achiziţiona mijloace de transport în comun cu motoare electrice în proporţie de minimum 30% din necesarul achiziţiilor viitoare. Prevederile legii se aplică din 2019, la un an de la intrarea în vigoare.

Societăţile cu capital privat, inclusiv societăţile de taxi, vor achiziţiona începând din 2020 mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică în proporţie de 30% din achiziţiile viitoare.

Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an. Iar achiziţiile anuale făcute de autorităţile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conţină cel puţin 20% autoturisme acţionate prin tehnologii verzi.

Legea este salutată de mulți primari, mai ales că unii deja au depus proiecte pentru autobuze eco.

La Tîrgu Mureș 

 „Un proiect foarte bun, Municipiul Tîrgu-Mureș a avut în plan să achiziționeze autobuze electrice pe fonduri europene, se va depune proiect și anul acesta. Se lucrează intens la proiect, care prevede un sistem de e-ticketing, stații de transformare, autobuze electrice. Legea vine să completeze inițiativele locale pe care le au mai multe primării din țară, inclusiv Primăria Tîrgu-Mureș”, a spus pentru RTM viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureș, Sergiu Papuc:

La Luduș

La Luduș, primarul Cristian Moldovan așteaptă cu nerăbdare să poată aplica legea pentru înnoirea parcului auto:

„Mi se pare o lege utilă, bineînțeles pentru a ne alinia și noi la standardele europene. Acest lucru nu se poate face peste noapte dar cu siguranță trebuie să ne orientăm cu toții, cei din administrația publică locală, să avem grijă de mediu și de populație din punct de vedere al mediului. Noi ne gândim foarte serios la această lege și la faptul că noi, Ludușul, trebuie să ne aliniem la cerințele europene. Eu cred că este o lege benefică și noi, la următoarele licitații pe care le vom face pentru transportul public vom ține cont de această lege și ne dorim să o implementăm cât mai repede.”

La Tîrnăveni

„E foarte simplu să scoți o lege, problema e după aceea, ce faci cu legea și metodologia de aplicare a legii. Sunt unități administrative care au concesionat transportul public, în speță și Târnăveniul. Sigur că ne dorim un aer mai curat, dar de aici și până a pune în practică o idee e mult. În momentul în care vom încerca achiziționarea, și fiecare primărie va încerca achiziționarea de transport în comun, sigur că se va gândi și la partea aceasta de a respecta procentul de 30%. Până atunci sunt convins că vom merge în continuare cu ceea ce avem cu toții.”- primarul Târnăveniului, Sorin Megheșan.

Sursa: Raluca Creț, RTM