Legea ungară care obligă organizaţiile civile să-şi divulge donatorii din străinătate încalcă reglementările Uniunii Europene care protejează drepturile fundamentale ale blocului comunitar, a conchis joi Curtea de Justiţie a UE (CJUE) cu sediul în Luxemburg, potrivit Agerpres.
„Impunând obligaţii de înregistrare, declarare şi publicare asupra anumitor categorii de organizaţii ale societăţii civile care primesc direct sau indirect un sprijin din străinătate…, Ungaria a introdus restricţii discriminatorii şi nejustificate în ceea ce priveşte atât organizaţiile în cauză, cât şi persoanele care le acordă un astfel de sprijin”, a decis instanţa, citată de Agerpres. Aceste restricţii sunt în contradicţie în special cu libertatea de circulaţie a capitalurilor, cu dreptul la respectarea vieţii private şi cu libertatea de asociere, menţionează CJUE în comunicatul său. Comisia Europeană a sesizat justiţia UE în urma unei proceduri de infringement (procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) împotriva Ungariei în acest dosar, după adoptarea în 2017 de către Budapesta a unei legi asupra „transparenţei organizaţiilor civile care primesc donaţii provenite din străinătate”. Potrivit criticilor săi, această lege îl vizează pe finanţistul american de origine ungară George Soros, care a creat în 1984 fundaţia Open Society Foundations (OSF), devenit „calul de bătaie” al premierului Viktor Orban.
Citeşte întreaga ştire: Legea Ungariei privind finanțarea externă a ONG-urilor încalcă drepturile fundamentale, spune Curtea de Justiție a UE