Fructe precum grapefruit-ul şi clementinele sau varza de bruxelles, varza kale, morcovii şi păstârnacul sunt alimente recomandate pentru detoxifierea organismului în luna gerar.
Clementinele
Motivele pentru care ar trebui să faci loc clementinelor în coşul cu fructe şi în dieta ta zilnică sunt multiple. Aceste citrice abundă în vitamina C, potasiu, fibre, iar fiecare fruct are doar 40 de calorii.
Gustoase şi sănătoase, feliile de clementine pot fi consummate cu o salată de varză, aflată în topul preferinţelor acestui sezon.
Varza de Bruxelles
Supranumită şi varză în miniatură, varza de Bruxelles face parte din familia leguminoaselor Brassica, acelaşi grup care include broccoli şi conopidă. Aceste legume luptă contra inflamaţiilor şi oferă protecţie împotriva diverselor tipuri de cancer.
Varza de Bruxelles este bogată în substanţe nutritive, aceasta fiind o sursă foarte bună de vitamine C şi K. Totodată, ea conţine numeroşi nutrienţi precum vitamina A, mangan, fibre şi potasiu.
Bloggerul „Huffingtonpost“ susţine că varza de Bruxelles trebuie aromată cu ulei de măsline şi usturoi.
Grapefruit
Dieta cu grapefruit poate reprezenta o armă importantă contra kilogramelor datorită cantităţii ridicate de betacaroten, care ajută la echilibrarea cantităţii de colesterol din organism. Conform unui studiu asupra obezităţii, realizat în anul 2006, în California, s-a constatat că oamenii pierdeau din greutate atunci când obişnuiau să mănânce o jumătate de grapefruit înainte de masă. În plus, fructul conţine 90% apă, iar acest lucru ajută la hidratarea organismului. Soiul roşu de grapefruit conţine betacarotenul necesar pentru a elimina colesterolul negativ şi oferă protecţie împotriva razelor ultaviolete. Acest fruct delicios poate fi savurat apelând la un mix de scorţişoară şi miere.
Varză kale
Această plantă, foarte rezistentă la frig şi temperaturi negative, şi-a câştigat locul în topul mâncărurilor sănătoase, recomandate în luna gerar. Cu un conţinut mare de calciu, frunzele de kale funcţionează şi ca un panasament pentru sistemul digestiv.
„Bucuraţi-vă de acest aliment împreună cu un pic de grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de masline, avocado sau nuci, pentru a ajuta corpul să absoarbă mai bine substanţele nutritive“, afirmă Heather Bauer. De asemenea, aceasta recomandă cititorilor să prepare frunzele de kale împreună cu legumele sotate şi să obţină astfel „un amestec desăvârşit“.
Morcovii
Aceste legume crocante ajută la detoxifierea organismului, refacerea epidermei şi sunt indicate împotriva bolilor digestive. Bogat în betacaroten, vitamina A, săruri minerale şi elemente precum fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sodiu şi asparagină, morcovul se poate consuma proaspăt, spalat cu grijă, fără a fi curăţat de coajă.
„Datorită gustului dulce, morcovii pot ajuta persoanele care întâmpină greutăţi în lupta cu zahărul“, a adăugat Bauer.
Păstârnacul
O altă legumă cultivată pentru rădăcini este păstârnacul care oferă un „gust dulce, cu aromă de nucă“, supelor şi tocăniţelor de iarnă.
Folosit drept condiment la prepararea mâncărurilor, deorece este bogat în vitaminele B1, B2 şi C, păstârnacul fortifică sistemul imunitar şi grăbeşte vindecarea organismului afectat de diverse boli.