Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, joi, în deschiderea celei de-a XIV-a Conferinţe de Genetică Medicală, cu participare internaţională, că medicina personalizată este cheia viitorului în acest domeniu.
„Mă gândeam că sunteţi poate cea mai paradoxală disciplină pe care o are medicină, pentru că, deşi sunteţi poate printre cei mai riguroşi în a da certitudini prin secvenţieri şi prin formulele pe care le aveţi, sunteţi cei mai plini de probabilităţi, fie că sunt probabilităţi dominante sau recesive. Şi de aceea, până la urmă, aş spune că avem noi, medicina, şi o perspectivă aproape filosofică avându-vă în interiorul nostru, pentru că ne arătaţi cât de complecşi suntem. Nu doar prin consecinţa unor lanţuri de ADN, care apoi îşi desăvârşesc rostul şi până la urmă şi prin faptul că fiecare dintre noi, într-un fel sau altul, suntem consecinţa unor alegeri pe care le facem în viaţă, fie că sunt profesionale, fie că sunt personale. Văd, de asemenea, cât de mare dorinţă de progres există în domeniul dumneavoastră. Vorbeaţi despre medicina personalizată. Eu cred foarte mult în viitorul acestei medicini personalizate, pentru că aici văd a fi cheia viitorului medicinei”, a afirmat Leonard Azamfirei.
Preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală, profesor doctor Florin Burada, susţine că prin conferinţa de la Târgu Mureş geneticienii din toată ţara îşi manifestă angajamentul pe termen lung faţă de acest domeniu în evoluţie, în ultimul deceniu realizându-se progrese fără precedent în tehnologiile genetice.
„Genetica rezolvă multe din provocările complexe ale medicinei, nu numai în descifrarea mecanismelor bolilor, dar revoluţionează şi modul în care prevenim, diagnosticăm şi tratăm. În ultimul deceniu s-au făcut progrese fără precedent în tehnologiile genetice şi acest lucru este foarte vizibil în ceea ce priveşte secvenţierea de nouă generaţie este mai accesibilă, este mai răspândită, este mai rafinată şi cu profunde implicaţii pozitive în diagnosticul precoce, în tratamentul ţintit şi în evaluarea riscului. Agenda conferinţei este plină de sesiuni şi comunicări care reflectă interesele şi preocupările noastre diferite şi este foarte bine să profităm de această oportunitate pentru a lega noi colaborări, pentru a stabili parteneriate, dar, mai presus de toate, să continuăm să lucrăm cu colegialitate şi cu determinare, având credinţa că ceea ce facem este important şi că rezultatele noastre pot să schimbe vieţi. Munca şi expertiza noastră nu au fost niciodată atât de importante ca acum şi sperăm că lucrul acesta să se reflecte şi în deciziile autorităţilor locale şi centrale”, a subliniat dr. Florin Burada.
Şefa catedrei de Genetică din cadrul UMFST Târgu Mureş, dr. Claudia Bănescu, a arătat că genetica medicală este o provocare continuă şi o sursă inepuizabilă de optimism şi speranţă, mai ales că pacienţii cu boli rare, care nu aveau nicio şansă până nu demult, pot beneficia acum de terapii personalizate.
„Diagnosticul genetic, după cum ştim cu toţii, este unul complex, care necesită o abordare multidisciplinară, în care colaborarea între specialişti este esenţială pentru a ajunge la un diagnostic corect. Această colaborare este dovada şi a diagnosticului şi a terapiei personalizate de care beneficiază pacienţii noştri. După cum ştim, genetica medicală este o provocare continuă, dar şi o sursă inepuizabilă de optimism şi speranţă. Pacienţii cu boli rare care până nu demult nu aveau nicio speranţă, acum, întrevăd luminiţa de la capătul tunelului prin terapia personalizată care a început să apară şi pentru aceste patologii cu determinism genetic”, a spus dr. Claudia Bănescu.
Conferinţa de Genetică Medicală, desfăşurată în premieră la Târgu Mureş, reuneşte specialişti din toate centrele universitare din ţară şi abordează o gamă variată de domenii, pornind de la oncogenetică la genetica prenatală, genetica dizabilităţii intelectuale, dar abordează şi tehnicile noi de diagnostic şi metodele noi de terapie genetică.
Cea de-a XIV-a Conferinţă de Genetică Medicală, cu participare internaţională, organizată de Societatea Română de Genetică Medicală şi UMFST Târgu Mureş, se va desfăşura până sâmbătă.
Evenimentul de la Târgu Mureş se adresează deopotrivă profesioniştilor şi beneficiarilor domeniului medical interesaţi de patologia genetică. AGERPRES