În căutarea răspunsului la întrebări despre screening, sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și planing familial, am stat de vorbă cu dr. Mărginean Dorin, medic primar de obstetrică – ginecologie având competențe de ecografie ginecologică și obstetricală în cadrul Cabinetului de Planificare Familială de la Policlinica Reghin. Medicul își desfășoară activitate din 2014 și poate fi găsit de gardă la secția obstetrică-ginecologie a Spitalului Municipal ”Dr.Eugen Nicoară” Reghin.
Rep.: Pacientele vin la cabinet trimise de către medicul de familie sau din proprie inițiativă?
D.M.: M-aș bucura dacă medicii de familie s-ar implica mai mult și ar încerca să trimită pacientele către cabinetul de planificare familială. M-aș bucura de o mai bună colaborare cu medicii de familie. Aceste cabinete există și fac parte din sistemul public de sănătate. Orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia în mod gratuit de consiliere pentru alegerea unei metode contraceptive cât mai potrivite, adaptate stilului de viață şi condiţiei sănătăţii sale.
Rep.:Ce presupune consultația ginecologică?
D.M. : Consultația ginecologică presupune nu numai strict examinarea ginecologică, presupune pe lângă investigațiile de laborator o examinare ecografică. În 2019 prin amabilitatea unei persoane am beneficiat de o sponsorizare din Germania pentru două ecografe. Aparatul SONO AC din 2006, cu trei sonde: sondă abdominală, sondă liniară și o sondă vaginală. Unul este la cabinetul de planificare familială, din cadrul policlinicii, celălalt l-am donat secției neonatologie din cadrul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. Mă bucur tare de această sponsorizare, aveam mare nevoie de un asemenea aparat ecografic pentru că fiind și medic ginecolog cu competență în ecografie ginecologică și obstreticală, un astfel de aparat este practic indispensabil. Nu îi poți prescrie unei paciente anticoncepționale sau să sugerezi inserția unui sterilet fără o consultație ginecologică, care este obligatorie. Pot spune că acest aparat practic a crescut adresabilitatea femeilor, iar munca mea este ușurată. Pentru susținerea unui diagnostic, pentru că la noi, în cadrul cabinetului de planificare familială vin paciente de toate vârstele, unele cu probleme din sfera ginecologică, altele pentru alegerea unei metode contraceptive, pe lângă anamneză e foarte important și examenul ecografic. Pacienta poate să nu știe că este gravidă!
Rep.: Ce specialitate au medicii care lucrează în cabinetul de planificare familială?
D.M.: Consider că în astfel de cabinete ar trebui să lucreze medicul ginecolog. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar consider că medicul ginecolog ar putea sensibiliza și ar putea avea o mai bună colaborare cu femeile. Le-ar putea îndruma spre efectuarea anumitor analize, le-ar putea îndruma și informa despre efectuarea unui examen citologic. În cadrul pregătirii de rezidențiat noi am făcut această competență timp de 3 luni, era inclusă în curricula de pregătire la rezidențiat. Dar actualmente, participând și la congrese de planificare familială, consider că medicii ginecologi ar trebui să lucreze în astfel de cabinete.
Rep.: Din punctul tău de vedere, ar fi important ca toți tinerii să aibă acces la educație pentru sănătate sexuală în școli?
D.M.: De mult trebuia să fie o astfel de materie în școlile din România, chiar și opțional. Prin educație pentru sănătate sexuală, tinerii își dezvoltă capacitatea de a face alegeri în mod conștient cu privire la relații, sexualitate, sănătate fizică și emoțională. Aceste alegeri au la bază respectul și protejarea propriei sănătăți cât și a celorlalți. Mulți dintre ei dobândesc cunoștințele…din diferite surse nu tocmai corecte iar o parte dintre ei, din jenă și teamă refuză să discute problemele, refuză dialogul până și cu părinții. Pe urmă ne vedem cu ei, împreună cu părinții, la cabinet, cu sarcini nedorite sau diferite probleme.
Rep.: Ești invitat la școli, licee pentru a face educație pentru sănătate sexuală?
D.M.: În 2016 am fost plăcut surprins, când am fost invitat în cadrul programului ”Școala altfel” să le vorbesc elevilor despre metodele contraceptive, despre sarcinile nedorite și bolile cu transmitere sexuală. De atunci n-am mai avut decât o singură solicitare, deși astfel de campanii desfășurate la școli sunt benefice. Am constatat un mare interes în rândul elevilor, au avut multe întrebări și o parte din ei m-au contactat ulterior la cabinetul de planificare familială, pentru a avea intimitatea necesară.
Rep.: Care este programul de funcționare al cabinetului de planificare familială?
D.M.: De luni până vineri de la 8.00 la 15.00, iar programul de screening se desfășoară la toate pacientele cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani, fără bilet de trimitere, doar cu buletinul.
Rep.: Programul Național de Screening al Cancerului Uterin continuă în anul 2020?
D.M.: Programul Național de Screening al Cancerului Uterin, efectuarea examenului citologic Babeș-Papanicolau, la femeile de 25-64 de ani a început în 2017 și continuă și în acest an. Pe parcursul desfășurării acestui screening am constatat o creștere a interesului pentru efectuarea acestui examen, mai ales în rândul femeilor de 52-63 de ani și o scădere la femeile de 25-30 de ani. Rezultatul sosește în aproximativ o lună, femeile sunt anunțate telefonic pentru a reveni și a discuta rezultatul. Multe dintre ele nu mai vin, avem rezultate neridicate din anul 2017, multe dintre ele cu probleme, unele cu probleme grave. Începând cu anul 2019 la fiecare consultație sunt înregistrate pe lângă datele persoanei și numele medicului de familie, pentru a ușura în felul acesta adresabilitatea. Ne bucurăm că se desfășoară acest program la nivel național, dar ne întristează faptul că femeile nu se mai întorc după rezultate și tratament. Sperăm, atât cât mai durează acest program de screening ca în colaborare cu medicii de familie să reușim să sensibilizăm femeile cu privire la importanța acestui examen citologic și la gravitatea unui cancer de col uterin.
Rep.: Anul trecut, din 100 de paciente care și-au efectuat examenul citologic, câte erau cu probleme?
D.M.: În 2019 din 100 de femei aproximativ 75 erau cu probleme. Includem aici și displaziile cervicale, modificările displazice și bolile cu transmitere sexuală. Spre surprinderea mea marea majoritate a bolilor cu transmitere sexuală le-am constatat la paciente de peste 40 de ani. A scăzut incidența bolilor cu transmitere sexuală la pacientele tinere, ele sunt mai informate despre acele modificări displazice care apar la nivelul colului uterin, despre importanța examenului citologic, despre importanța unui tratament corect pentru a preveni apariția unui cancer de col uterin.
Rep.: Îmi poți da câteva date statistice de la Reghin?
D.M.: În 2019 în rândul femeilor de peste 35 de ani a crescut frecvența bolilor cu trasmitere sexuală, dar și numărul sarcinilor nedorite. Spre surprinderea mea a scăzut frecvența avorturilor, dar și incidența bolilor cu transmitere sexuală la pacientele tinere, sub 25 de ani ! Incidența sarcinilor nedorite la minore în anul 2019 a scăzut, dar a crescut adresabilitatea. Am fost plăcut surprins, că multe dintre paciente, având foi de observație din cadrul cabinetului de planificare familială, au venit cu prietene, cu cunoștințe pentru a primi informații legate de planificarea unei sarcini, informații despre metode de contracepție.
Rep.: Care crezi că ar fi explicația la creșterea sarcinilor și a bolilor cu transmitere sexuală la femeile de peste 35 de ani?
D.M.: Cauza principală a creșterii sarcinilor nedorite la femeile de peste 35 de ani ar fi o lipsă de interes față de asigurarea unei metode contraceptive. Probabil că și libertinismul sexual mult mediatizat e o cauză. Probabil femeile peste 30-35 de ani, prinse în rutina și stresul zilnic au o adresabilitate mai scăzută cabinetului decât femeile tinere. Multe dintre paciente, chiar cu 2-3 copii, preferă să folosească prezervativul, decât să își pună un sterilet sau să aleagă o metodă chirurgicală.
Grama Imola