Liceul Tehnologic “Electromureș” din Târgu Mureș, “Electro” cum îi spun târgumureșenii a sărbătorit, astăzi, într-un cadru festiv împlinirea a 50 de ani de la înființare. În sala mare a Casei de Cultură Mihai Eminescu au fost prezenți actualii și foștii dascăli și angajați ai școlii, directorii altor unități de învățământ din oraș, reprezentanții Inspectoratului Școlar Mureș precum și oficialități din partea administrației publice locale și parlamentari.
Directorul liceului, prof. Cozma Ionuţ – Ciprian, a declarat, cu această ocazie, pentru punctul.ro: “50 de ani înseamnă mult.Putem spune că e o viață de om, în care Liceul Electromureș a format zeci de generații pentru comunitate. Cred că este un liceu important pentru comunitatea târgumureșeană și pentru agenții economici având în vedere specializările pe care le-am avut și continuăm să le avem după 50 de ani”
Conform revistei aniversare, editată cu această ocazie și înmânată celor prezenți, ideea construirii unei școli afiliate s-a născut la începutul anilor 1970, când Întreprinderea „Electromureș” a început să se dezvolte și avea nevoie de forță de muncă și calificări în domeniul tehnic. Directorul acesteia, Ioan Oltean a dorit înființarea unei școli tehnice care să poată concura cu cea mai dotată școală tehnică din țară, F.R.B. (Filatura Română de Bumbac) din București. În orașul nostru existau atunci doar: Liceul Comercial, Liceul de Construcții, M.I.U. – l, Liceul Sanitar. Astfel, se impunea, și existența unei școli profesionale tehnice. Noua școală, liceul, a fost inaugurat la începutul anului școlar 1973-1974. În 1974 -1975 s-a construit și internatul școlar (Corpul B) cu săli de meditații (în forma de astăzi) și dormitoare. Cantina s-a construit în decursul unui an. În aceeași perioadă, s-au construit atelierele școlare. Începând cu anul școlar 1974-1975, școala a avut prima clasă de liceu, prima promoție absolvind în 1978.
Erau trei clase de liceu cu specializarea: mecanic mașini și utilaje; prelucrător prin așchiere; electromecanic. Fabrica a avut și două clase de ucenicie: la Odorheiul Secuiesc și la Brașov.
În al doilea an școlar, Grupul Școlar „Electromureș” a avut o creștere explozivă a numărului de elevi: șapte clase de profesională (anul I) cu cele aduse de la Brașov și Odorheiul Secuiesc și pe care fabrica le-a susținut foarte mult.
Școala a început să se dezvolte, la fel și întreprinderea, care avea nevoie de tot mai multă forță de muncă. Școala s-a extins pe modelul grupurilor școlare văzute în străinătate: săli de clasă pentru toate formele de învățământ (ucenicie la locul de muncă, școala profesională, liceul industrial și școala de maiștri), ateliere școlare, internat, cantină, sală de sport și teren de sport de dimensiunea unui stadion de fotbal, într-un cuvânt un CAMPUS ȘCOLAR. Mai târziu s-a înființat și o grădiniță pentru copiii angajaților. În ceea ce privește sala de sport s-a dorit ca aceasta să aibă dimensiunea unei săli pentru competiții olimpice.
În prezent, la Liceul Tehnologic ELECTROMUREȘ, studiază 1 250 de elevi și preșcolari, la învățământul tehnologic de zi 900 de elevi și, la structura subordonată Grădinița ”Paradisul Copilăriei”, 350 de preșcolari.
Calificările profesionale pe care le oferă școala noastră, la profilurile Tehnic și Servicii, sunt următoarele:
Învățământ de zi: Tehnician în automatizări (secția română și secția maghiară); Tehnician în instalații electrice (secția română); Tehnician operator tehnică de calcul (secția maghiară); Tehnician în hotelărie (secția română și maghiară); Tehnician în activități economice (secția maghiară).
Învățământ profesional dual: Electromecanic utilaje și instalații industriale (secția română și secția maghiară); Electrician exploatare joasă tensiune (secția română).
“Sărbătoarea din acest an, Liceul Tehnologic Electromureş – 50 de ani de existență, stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare. Ea nu e doar prilej pentru manifestări festive, ci și îndemn pentru a promova valori fundamentale care ne-au definit de-a lungul unei jumătăți de veac și pe care ni le asumăm acum, într-o ștafetă simbolică: ambiție, cunoaștere, curaj, devotament, generozitate, optimism, pasiune, perseverență, profesionalism și voință”, au transmis cei din conducerea Liceului.
D.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.