Lidia Onofrei, consilier superior în cadrul Direcţiei generale de sănătate publică şi programe de sănătate, a declarat, joi, în deschiderea celei de-a XIV-a Conferinţe de Genetică Medicală de la Târgu Mureş, că s-au făcut eforturi pentru a se primi fonduri din Programul Operaţional Sănătate şi pentru partea de genetică şi pe boli rare.
„Pe partea de fonduri europene, cu sprijinul domnului secretar de stat Alexandru Rogobete şi a domnului ministru, am transmis către Ministerul de Finanţe propunerile ca să avem două apeluri pe centre de genetică şi centre de expertiză. Aşteptăm decizia Ministerului Fondurilor Europene şi vom vedea exact cum vom proceda în continuare. S-au făcut eforturi deosebite pentru a primi din Programul Operaţional Sănătate fonduri şi pentru partea de genetică şi pentru partea de boală rară, pentru că sunt mai apropiate de partea de genetică. Fără genetică, celelalte diagnostice au un semn de întrebare”, a subliniat Lidia Onofrei.
Ea a invitat geneticienii reuniţi la conferinţa de la Târgu Mureş să facă echipă în continuare pentru toate demersurile necesare în vederea schimbărilor în domeniile geneticii şi bolilor rare.
„Avem şapte centre regionale de genetică, al şaptelea este la Târgu Mureş, aici la dumneavoastră (…). Avem la nivel de România 38 de centre de expertiză, un singur centru de expertiză pe zona din Mureş. Din aceste 38 de centre, o parte sunt în 13 din cele 24 de reţele europene (…). Solicitarea Comisiei Europene este de a lucra în consorţii, adică, dacă avem o anumită patologie, să încercăm să ne organizăm într-un consorţiu, să participăm la reţeaua respectivă. În momentul de faţă în România avem două reţele, două consorţii”, a precizat Lidia Onofrei. AGERPRES