Senatorul PDL Marius Paşcan a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că UDMR se pregăteşte să impună limba maghiară ca a doua limbă oficială, în justiţie, referindu-se la proiectul de modificare a Legii nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aprobat tacit de Camera Deputaţilor. ‘Proiectul legislativ se află, în prezent, în dezbatere la comisiile permanente de specialitate ale Senatului (care este cameră decizională, n.r.). Este evident că, prin tertipuri legislative, urmând aceeaşi tactică a paşilor mărunţi, UDMR caută să impună, instituţional, utilizarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială. Adoptarea unui asemenea act normativ ar conduce la condiţionarea discriminatorie şi discreţionară a angajărilor din justiţie, pe baza cunoaşterii limbii maghiare. Acest imperativ este generat şi motivat de presiunea anuală a sutelor de absolvenţi de drept, şi nu numai, care au urmat cursurile unor facultăţi cu predare exclusiv în limba maghiară şi care au mari dificultăţi de cunoaştere şi utilizare a limbii române, neputând face faţă rigorilor şi exigenţei unei examinări în limba oficială a statului român. Pentru ei e nevoie de discriminări pozitive şi condiţionări menite a-i favoriza în examenele-concurs pentru dobândirea unui loc de muncă’, a susţinut senatorul PDL.
Paşcan a mai susţinut că UDMR i-a îndemnat şi i-a îndrumat constant pe tineri să urmeze studii exclusiv în limba maghiară, ‘chipurile pentru conservarea culturii, iar pentru aceşti absolvenţi necunoaşterea limbii române devine un handicap profesional insurmontabil’.
Senatorul democrat liberal a afirmat că tinerii maghiari plătesc ‘preţul politicianismului ambalat pur etnic, dar fără nicio perspectivă pragmatică pe termen lung’. Marius Paşcan consideră că din acest motiv proiectul de lege al UDMR ‘profund discriminatoriu şi nedemocratic, chiar neconstituţional’, va trebui respins de către Senatul României.
Senatorul a precizat că, la finele lunii trecute, o propunere legislativă de modificare a Legii 303/2004, republicată, privind Statutul magistraţilor, iniţiată de doi deputaţi UDMR, Marton Arpad Francisc şi Mate Andras Levente, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor. ‘Deputaţii susţin modificarea limbii în care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instanţe, unde minorităţile au o pondere de cel puţin 20%. Cei doi solicită ca ‘La cerere, auditorii de justiţie pot susţine şi un examen de cunoaştere a limbii unei minorităţi naţionale la care se referă Legea 282/2007’ iar ‘judecătorii stagiari şi procurorii stagiari care au susţinut cu succes un examen de cunoaştere a limbii unei minorităţi naţionale pot solicita cu precădere numirea la judecătoriile în raza cărora minoritatea respectivă are o pondere semnificativă’. Mai mult, iniţiatorii susţin privilegii pentru magistraţii menţionaţi anterior, aceştia având prioritate în alegerea posturilor la respectivele judecătorii, precum şi la instanţele şi unităţile de parchet unde o minoritate naţională are o pondere mai mare de 20%, aici trebuind numiţi doar magistraţii care cunosc acea limbă minoritară’, a arătat Paşcan.
AGERPRES