Absolvenții de liceu au susținut astăzi proba la alegere a profilului și specializării, ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat.
Elevii care termină clasa a XII-a au avut de ales între anatomie-biologie, chimie, fizică, geografie, informatică și socio-umane.
„Am știut foarte bine. Am dat la geografie și mi-au plăcut subiectele, mai ales că aș vrea să merg mai departe la o facultate care se axează pe geografie”, a spus pentru Punctul, Georgiana, absolventă a clasei a XII-a care a susținut azi ultima probă la bacalaureat.
Liniște și concentrare în săli
Întrebat cum a decurs examenul în săli, un profesor a răspuns: „În sală a fost liniște și fiecare elev și-a văzut de treaba lui. Nu am depistat fițuici sau tentative de fraudă unde am fost eu supraveghetor, cred că aceste lucruri se datorează și camerelor video. Nimeni nu vrea să se riște, elevii știu că sunt supravegheați și de camere și își văd de treaba lor. De fapt, eu am participat în toate zilele ca supraveghetor la bac și în niciuna din zile nu au fost probleme. Timp de 3 ore a fost foarte liniște”, a spus pentru Punctul, la ieșirea din sală, un profesor supraveghetor.
Cum a decurs ultima probă la Tîrgu Mureș
„La ora 7.30 profesorii au fost la școală pentru a se organiza. S-au împărțit profesorii în săli, apoi începând cu ora 8 elevii au intrat și elevii. Subiectele au venit la ora 9, examenul a durat 3 ore, elevii fiind obligați să stea în sală minimum o oră jumătate, după care se putea părăsi sala.”, a mai declarat profesorul supraveghetor care a dorit să-și păstreze anonimatul!
Probele
La geografie, la subiectul I al examenului de bacalaureat, elevii au avut de depistat Croația pe hartă, apoi să identifice o capitală și să compare Italia cu Irlanda. Tot la această materie, o altă cerință a fost compararea Câmpiei de Vest și a Subcarpaților de Curbură. La punctul 3 au avut de descris Marea Britanie și de calculat evoluția populației într-o perioadă determinată.
La biologie, printre cerințe s-au numărat rezolvarea unui test tip grilă. Printre cerințe s-au numărat: calcularea apei în plasma sanguină, o serie de întrebări despre celulă, regnuri, inimă și vasele de sânge, cariotă și rocariotă, celula animală – structura și ultrastructura (un eseu).
Psihologia a fost o altă disciplină care a putut fi aleasă în cadrul ultimei probe a examenului de bacalaureat.
Elevii au avut de răspuns unor întrebări tip grilă, a trebuit să construiască două propoziții despre memorie și imaginație, să explice un procedeu al imaginației și să analizeze limbajul scris, intern, monologul și dialogul.
La filosofie au avut de făcut un eseu despre ființa cuvântătoare, despre filosofi și teoriile lor, la logică s-au dat subiecte legate de silogisme și diagrame.
La sociologie au avut de dat un exemplu de conflict de rol și de scris un text în care să identifice anumite concepte sociologice.
Fizica a fost o altă materie care a putut fi aleasă în cadrul ultimei probe a examenului de bacalaureat.
Elevii au scris despre scripete, energia cinetică și potențială și au avut de rezolvat o problemă cu un corp în mișcare ce se deplasează pe ambele axe. Apoi au răspuns la întrebări legate de electricitate și rezistență interioară.
Informatica a presupus rezolvarea unui algoritm, mai multe grafuri, o problemă cu metoda tracking, matrice și un șir.
Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat se afișează luni, 10 iulie.
Cristina Vancea