Alegerile parlamentare de duminică s-au desfășurat mai liniștit decât de obicei, fără incidente majore numeroase, scandaluri și acuzații de furturi. Prezența la vot s-a încadrat în tendințele la nivel național, la fel ca și intenția de vot. Dacă la nivel național la ora 21:00 la care s-au închis urnele votaseră 41,72% din românii cu drept de vot, în județul Mureș își exprimaseră dreptul de vot 41,02%, puțin sub medie.
Legat de incidentele majore care au ajuns în cercetarea Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș, purtătorul de cuvânt Livia Popa ne-a vorbit luni despre trei cazuri, din care unul a fost rezolvat chiar duminică: „Un prim incident sesizat venea din zona Reghinului, comuna Beica sat Nădașa. Acolo a fost suspendat procesul electoral vreme de o oră, deoarece s-a constatat că buletinele de vot distribuite acelei secții aparțineau de fapt unui alt colegiu. După o oră, procesul electoral a fost reluat. Un alt incident a fost tot în zona Reghinului și viza continuarea campaniei electorale. A fost sesizat faptul că se primesc SMS-uri cu îndemnul de a vota un anumit competitor, câtă vreme campania se încheiase. În acest caz, se efectuează cercetări pentru că continuarea campaniei este clasificată ca sancțiune contravențională cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Un alt incident a fost pe raza municipiului Tîrgu-Mureș, unde la o secție de votare s-a constatat dispariția ștampilei cu facsimilul „Votat”. Și aici cazul este în lucru, se fac verificări pentru a se vedea exact împrejurările în care a dispărut ștampila”.
Tolba cu sesizări
Sesizări s-au făcut însă mai multe la Biroul Electoral Județean. Una, de exemplu, îl viza chiar pe senatorul Frunda György și a făcută de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), care a depus o sesizare cu privire la continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor. Mai exact, cei de la PPMT îl acuzau pe Frunda că, într-o intervenţie la o televiziune de limba maghiară, îndemna alegătorii maghiari să meargă la vot şi să voteze cu UDMR. Situația a fost puțin mai încurcată pentru că președintele BEJ Szőcs Barna era ieșit pe teren, iar locțiitorul Adrian Bereczki nu a dorit să-și asume stabilirea unui sancțiuni, întrucât legea îi permitea un răgaz de 72 de ore pentru soluționarea sesizării. Potrivit art. 51 alin. 1 din legea 35/2008, Frunda György ar putea fi încadrat la acea contravenție pentru continuarea campaniei, care prevede o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei.
O sesizare similară a fost făcută și de către USL, care îi acuzau pe competitorii de la ARD că îndeamnă populația prin intermediul telefoanelor să meargă la vot, ei considerând acest îndemn tot ca o continuare a campaniei electorale. În fine, o altă sesizare ajunsă pe masa de la Biroul Electoral Județean a fost făcută de cei de la Partidul Popular Dan Diaconescu (PPDD), care reclamau că în mai multe zone bannerele electorale nu au fost îndepărtate înainte de ziua votului așa cum cere legea.
Trăgând linie după aceste incidente și sesizări ajunse la BEJ, putem spune că în județul Mureș am avut unul din cele mai liniștite tururi de scrutin de până acum, în care au lipsit acuzațiile de turism electoral sau fraude majore din cauză cărora să fie bulversat sau întrerupt procesul electoral.
Cătălin Hegheș