- Interes mare la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Valoarea sumelor puse la dispoziție din Fondul de Modernizare pentru această sesiune s-a ridicat la circa 150 milioane de euro. 581 beneficiari au fost selectați din cele peste 1.300 de cereri de finanțare depuse. Lista beneficiarilor poate fi consultată aici.
Sesiunea s-a derulat în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, rezultatele finale fiind anunțate în urmă cu câteva zile, după soluționarea contestațiilor.
Printre firmele ale căror proiecte au fost declarate eligibile se număr companii importante precum Avicarvil, Unicarm sau Sam Mills International.
Pentru investiții în energie eoliană nu au fost primite proiecte care să fie eligibile pentru finanțare.
Energia solară, pe val
AFIR a primit online 1346 de solicitări de finanțare în valoare de 251 milioane euro, din care au fost selectate 581 de proiecte cu o valoare de 110,4 milioane euro.
Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune a fost de 150 de milioane de euro, fiind împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, au fost puse la dispoziție 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară și restul pentru energie eoliană. În acest caz, proiectele pe energie solară au fost cele mai numeroase, fiind selectate 564 de cereri cu o valoare a proiectelor de circa 90 milioane euro.
Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
17 proiecte depuse pentru capacități de peste 1 MW
Pentru capacități instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocație pentru energie solară și restul pentru energie eoliană, potrivit informațiilor furnizate de AFIR.
Cele mai multe proiecte selectate au fost tot pe energie solară – 17 (valoare de 20,2 milioane de euro) dintr-un total de 40 de proiecte depuse.
Lista firmelor care au primit finanțare include nume cunoscute cum ar fi Avi-Top SA, SVO Green Energy SRL, Unigrains Trading SRL, Sam Mills Inernational SA, MW Trade SRL, Nutrientul SA, Morandi-Com SRL SRL., Filsam Prod SR, Alabalact SA, Cereal Feed SRL, Petrodial SRL, Avicaril SRL și Unicarm SRL Valoarea eligibilă maximă a proiectelor selecționate a fost de aprovimativ 2,3 milioane de euro..
Cine sunt beneficiarii
Beneficiarii acestor finanțări pot fi:
- Întreprinderile din sectorul agricol, societăți agricole, legal constituite și înregistrate la ONRC;
- Întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite;
- Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/ 2004.
Potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar, arată AFIR.
Obiectivele programului sunt realizarea de investiții în producerea energiei electrice din surse regenerabile eoline și solare pentru autoconsum, exclusiv pentru activitatea desfășurată conform codurilor CAEN eligibile pentru Schemă. Concret, este vorba de capacități noi de producere energie electrică din surse solare și eoliene (sub 1 MW inclusiv peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.
Termene.ro