Am lecturat cu interes rapoartele de activitate ale consilierilor locali și județeni. La câte probleme sunt în județ și implicit în municipiu, și câte ar mai trebui făcute, raporturile ne-au lăsat un gust amar. În afară de câțiva consilieri, nu am văzut la nimeni interes pentru realizarea/propunerea de proiecte care să ajute într-adevăr urbea în care locuim. Unii consilieri sunt ei înșiși dezamăgiți de ce se întâmplă în, de exemplu, ședințele de Consiliu, caracterizându-le (chiar în propriul raport de activitate) ca fiind „show televizat de prost gust”, …„Momentul contează, să fii primul în declarații sau poate să iei primul like pe facebook, eventual să fii întrebat de un ziarist… În rest, nimic constructiv și de perspectivă”; dar nici la ei nu am văzut proiecte viabile și de un real interes. În plus, mulți dintre consilieri punctează în raportul de activitate participarea la diferite festivaluri sau ….„În cadrul ședințelor ordinare și extraordinare am votat la toate proiectele de hotărâri: pentru, împotrivă sau m-am abținut”, declarație care nu mai are rost a fi comentată.
Suntem în 10 aprilie. A trecut mai bine de un sfert din anul 2017. Bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș a fost votat. Surpriză: majoritatea consilierilor nu și-au depus încă rapoartele de activitate pentru anul 2016. Deci, nici transparența nu este punctul lor forte. În plus, rapoartele unora dintre consilieri sunt foarte sumare și nu conțin referiri la niciun proiect propus.
Situația este mai dezastruoasă în cazul consilierilor județeni, în raportul multora dintre aceștia cea mai mare parte fiind formată dintr-o înșiruire de festivaluri, inaugurări, ședințe etc. la care au participat.
Dar, să vedem mai exact cum stau lucrurile în acest sens…
Doar o treime
Din cei 23 de consilieri locali târgumureșeni, doar 8 și-au depus până azi, luni, 10 aprilie, raportul de activitate pe site-ul Primăriei (deci aproximativ o treime). Declarația de avere și de interese au o toți depusă. Deci, putem deduce că declarația de avere nu au depus-o din lipsă de interes și de respect pentru cetățean. De ce să informezi cetățeanul în legătură cu ce ai făcut ca ales local?
Așteptăm cu atât mai mult respect cu cât la începutul legislaturii 2016 – 2020 doar 4 consilieri locali și-au menținut funcția din legislatura anterioară. Astfel, de la oameni noi, așteptări noi, în primul rând în privința transparenței și a interesului față de cetățean. Dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa, mai ales că veteranii din CL și-au depus raportul de activitate pe anul 2016. Poate că noii consilieri sunt încă „copleșiți” de responsabilitățile ce le revin și nu au avut timp să-și întocmească raportul!
UDMR: 4 din 10
Din cei 10 consilieri UDMR, doar 4 și-au depus raportul de activitate pe site-ul primăriei.
Viceprimarul și consilierul Peti András are rapoartele depuse din 2008 încoace, inclusiv raportul pentru 2016, depus la sfârșitul lunii ianuarie 2017.
Dintre proiectele propuse și susținute de acesta amintim: modificarea plafonului de venit pentru care se acordă tichete sociale în favoarea cetățenilor, astfel încât aceste tichete să se obțină mai ușor, deoarece plafonul de 615 lei venit net lunar pe membru de familie excludea foarte multe familii/persoane singure de la acordarea tichetelor sociale. Venitul a fost majorat la 770 de lei printr-o hotărâre de CL din ianuarie 2016.
Consilierul Szaszgaspar Barnabas, unul dintre consilierii care nu au făcut parte din legislatura trecută și-a publicat raportul de activitate (spre finalul lunii martie), precizând că a fost anul trecut coinițiatorul mai multor proiecte de hotărâri din domeniile cultură, învățământ și sport. Raportul este relativ scurt și nu face referire la nici un proiect concret deosebit, cu excepția proiectului de hotărâre propus de UDMR pentru desfășurarea ședințelor de CL și în limba maghiară.
Un raport suculent
În 17. 03. 2017 și-a depus raportul și Bakos Levente, poate cel mai „suculent” raport dintre toate. Acesta își începe raportul prin a critica atitudinea consilierilor locali târgumureșeni, interesați doar de laudele publicului sau de lupta politică: „Momentul contează, să fii primul în declarații sau poate să iei primul like pe facebook, eventual să fii întrebat de un ziarist… În rest, nimic constructiv și de perspectivă”.
Cu tristețe, Bakos Levente spune că după trecerea a aproape un sfert din mandatul actual de consilier nu a sesizat rezultate concrete ale muncii consilierilor și nici perspectiva nu este îmbucurătoare: „Actualul primar, fără elanul de odinioară, sătul de oameni mai populiști decât dânsul, lipsit de un sprijin profesional de calitate din partea aparatului de specialitate, refuză să facă propuneri semnificative de dezbatere, iar marea majoritate a membrilor consiliului local încă nu posedă suficiente deprinderi pentru a iniția teme de dezbatere viabile”.
Iar referitor la certurile din CL, Bakos Levente precizează: „Faptul că ședințele plenului consiliului local seamănă mai mult cu un show televizat de prost gust cu personaje cu o educație șubredă este un eșec al întregului consiliu. Un eșec al tuturor formațiunilor politice, dovada unei infantilități politice, dovada că membrii consiliului local nu își asumă opiniile și nu își cunosc interesele. Ne comportăm asemenea mercenarului bețiv, care trage în tot ce mișcă, indiferent că este vorba de prieten sau inamic”.
În rest, consilierul UDMR nu prea dă detalii referitoare la proiectele inițiate de dânsul, menționând că acestea pot fi găsite pe site-ul primăriei, în procesele verbale ale ședințelor.
Kovacs Lajos-Alpar, consilier UDMR, nu amintește nici dânsul vreun proiect deosebit, însă menționează că a participat, pe cheltuială proprie, la Festivalul ciorbei de pește și la cel al vinului din orașul Baja, înfrățit cu Tîrgu Mureș și că de aici va rezulta o colaborare culturală!
PNL: doi, din șase
Din cei șase consilieri PNL, doar doi au depus raportul de activitate până în prezent.
Mai întâi îl amintim pe „veteranul” Dumitru Matei, care are depuse rapoartele din 2008, dar cu o pauză de odihnă pentru anii 2014 și 2015. Și acesta a criticat componența noului consiliu local și ineficiența acestuia: „…noua structură a consiliului local fiind una mai puțin constructivă, pusă pe șicane fără finalitate și decizii luate discriminatorii și sub presiunea majorității, în defavoarea administrației locale, a cetățenilor”. Despre proiecte, mai puțin…
Amuzant
Un alt consilier PNL, Dumitru Pavel, nu menționează niciun proiect inițiat de dânsul, dar printre altele, face referirea: „În cadrul ședințelor ordinare și extraordinare am votat la toate proiectele de hotărâri: pentru, împotrivă sau m-am abținut”!
PSD, cel mai leneș
Pesediștii, cei mai leneși. Nici unul dintre cei patru consilieri nu au publicate pe site-ul primăriei raporturile de activitate.
POL: 2 din 3
Nici măcar cei de la POL, nu au afișate în formație completă rapoartele pe site-ul primăriei. Din cei trei consilieri, raportul unuia încă nu apare pe site.
Bălaș Radu Florin are, cu siguranță, cel mai colorat, la propriu, raport. În același timp, este și cel mai detaliat și mai exact raport, cuprinzând 28 de pagini, structurate pe luni. Un prim proiect menționat se referă la deschiderea curților școlilor pentru copii, după orele de curs și în vacanțe, deoarece până de curând elevii nu aveau acces în curtea școlii după terminarea cursurilor, decât cu mici excepții.
Apoi, tot referitor la învățământ, Bălaș Radu menționează că a reușit să obțină în august, la rectificarea bugetară, un milion de lei pentru achiziția de mobilier în școli. „Cu această sumă am dublat suma pentru achiziții de mobilier. Mai sunt încă nevoie de circa 7 milioane de lei pentru ca toate școlile și grădinițele din oraș să fie dotate cu mobilier”.
În noiembrie, Radu Bălaș a propus un amendament prin care taxele locale pentru comercianți și taximetriști au fost reduse cu 10% începând din 2017. Amendamentul a fost votat în unanimitate de către toți consilierii.
Și raportul de activitate a consilierei POL Györfi Júlia este destul de lung și detaliat. Unul dintre proiectele inițiate de aceasta (care a și primit votul consilierilor) se referă la alocarea unor fonduri pentru Serviciul Public de Asistență Socială în scopul achiziționării a două autoturisme de serviciu (pentru eficientizarea rezolvării cazurilor sociale) și pentru realizarea Analizei de nevoi sociale a populației. De fapt, majoritatea proiectelor depuse de Györfi Júlia se referă la îmbunătățirea condițiilor persoanelor defavorizate sau a celor cu dizabilități.
CJ
Pe site-ul CJ Mureș poate fi accesată lista consilierilor județeni, care cuprinde 34 de persoane. Dintre acestea, doar 13 persoane și-au depus raportul de activitate pentru anul 2016 (adică aproximativ o treime, ca și în cazul consilierilor locali).
În general, rapoartele celor din CJ sunt mult mai puțin „suculente” decât ale consilierilor locali târgumureșeni. Astfel, consilierul PNL, Ionela Daniela Bălaș și-a înșirat activitatea din Comisia pentru agricultură și mediu.
Consilierul UDMR Bartha Mihály s-a preocupat de problemele din zona rurală, de exemplu de limitarea faptelor antisociale.
Csép Éva Andrea a dedicat cea mai mare parte a Raportului de activitate deplasărilor în teritoriu la diferite manifestări, baluri, zile de sărbătoare etc. Cam aceiași este situația și la consilierilor PSD Ovidiu Dancu și Angela Moldovan sau la cel UDMR, Pokorny László.
Însă, consilierul județean Szabó Árpád a redactat un raport de activitate destul de consistent prin care descrie acțiunile sale referitoare, printre altele, la problemele ce țin de administrarea drumurilor județene.
Teth Bianca Minodora (PNL) menționează doar participarea la ședințele CJ și vizita în teritoriu la diferite evenimente. Cam același lucru îl face și colega sa de partid, Togănel Cristina Mara…
Un raport mai precis și mai detaliat a fost realizat de consilierul județean Nadia Rață, care a avut ca și prim obiectiv rezolvarea unor probleme din sistemul de învățământ, cum ar fi cele de la Colegiul Național „Unirea” Tîrgu Mureș sau Liceul Teologic Romnao-Catolic Tîrgu Mureș.
Consilierul județean Eugen Bândea, președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș, s-a preocupat, în principal de activitățile ce țin de această Autoritate.
Consilierul Vasile Boloș de la PSD are un raport destul de detaliat, dar care conține mai ales referiri la proiecte culturale, cum ar fi reamenajarea Monumentului Eroilor de la Oarba, precum și a expoziției de sculptură monumentală din preajma monumentului.
Tot de la PSD, Cîmpeanu Alexandru, face o înșiruire a tuturor ședințelor de CJ la care a participat.
Vasile Dancea