Lucrarea istoricului Vasile Netea (1912-1989) „O zi din Istoria Transilvaniei – 1 decembrie 1918” , care abordează prima zi de după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi care a fost cenzurată de comunişti, a fost reeditată la Târgu Mureş în forma originală de către Asociaţia Culturală „Sfântu Gheorghe”, avându-l ca preşedinte pe publicistul Ilarie Opriş, cu ocazia Centenarului Unirii.
„Acum când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, considerăm oportună reeditarea cărţii ‘O zi din Istoria Transilvaniei – 1 decembrie 1918’ a istoricului Vasile Netea, născut pe plaiuri mureşene, lucrare apărută la Editura Albatros în anul 1970, cu largă circulaţie în rândurile cititorilor. Reeditarea acestui text, care păstrează inclusiv scrierea şi topica frazei, s-a făcut în 200 de volume, care au fost distribuite personalităţilor din judeţul Mureş. Şi aceasta pentru că am fost sprijiniţi în tipărirea acestei lucrări de către Consiliul Judeţean Mureş şi SC Semtest BVN Sângeorgiu de Mureş. Retipărirea cărţii s-a realizat la iniţiativa Asociaţiei Culturale ‘Sfântu Gheorghe’, cu ajutorul fiului istoricului, Gelu Vasile Netea, urmare a consultării cu Dimitrie Poptămaş (fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş, n.r.), editorul scrierilor lui Vasile Netea, şi cu sprijinul Asociaţiei Culturale ‘Constantin Romanu-Vivu'”, a declarat, pentru AGERPRES, Ilarie Opriş.
Autorul cărţii despre prima zi de după Marea Unire, Vasile Netea, s-a născut în data de 1 februarie 1912 în comuna Deda, judeţul Mureş şi a murit în 6 martie 1989, la Bucureşti, a fost scriitor, istoric şi cercetător al istoriei Transilvaniei şi a publicat 40 de cărţi, în mare parte din ele abordând subiectul Ardealului. O parte dintre lucrări le-a publicat sub pseudonimul Victor Lucreţiu.
Preşedintele Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, istoricul Cornel Sigmirean, a arătat că „O zi din Istoria Transilvaniei – 1 decembrie 1918” este o reeditare anastatică, în sensul că reproduce, întru totul, textul original al lucrării, apărută în 1968.
„Este foarte important să subliniem că a apărut în 1968 pentru că, după 20 de ani de regim comunist, se resărbătorea 1918, pentru că regimul comunist instaurat în 1947, să spunem simbolic, cu eliminarea regelui şi proclamarea republicii, nu a cultivat istoria naţională. Cartea a fost supusă unui proces de rescriere, dar după 1964, 1965 se întâmplă un lucru pe care trebuie să-l subliniem atunci când vorbim de regimul comunist, o reabilitare a istoriei, o reabilitare a naţionalului. Şi în acest context a apărut cartea lui Vasile Netea, care a fost unul dintre cei mai mari istorici, un istoric al modernităţii, un istoric al mişcării naţionale, al vieţii culturale din Transilvania şi din România”, a arătat prof. dr. Cornel Sigmirean.
Istoricul a precizat că Vasile Netea a debutat în presa mureşeană la 16 ani şi că ani de zile a servit publicaţiile din Târgu Mureş, din perioada interbelică.
„Dacă deschidem un ziar e imposibil să nu găsim numele lui Vasile Netea. A urmat studii de pedagogie şi istorie la Bucureşti, acolo şi-a susţinut şi doctoratul. Este autor a zeci de cărţi şi articole, a sute de articole, iar cartea ‘O zi din istoria Transilvaniei’, unii istorici spun că este cea mai importantă carte dedicată zilei de 1 Decembrie. Pentru că deşi face o scurtă incursiune în istoria care a pregătit, lucrarea este concentrată pe acea zi, să spunem mare, marea zi a românilor, atunci când printr-un examen de conştiinţă colectivă românii au hotărât să se unească. A fost ziua marelui entuziasm, niciodată în istoria românilor un asemenea moment nu s-a trăit. Or un asemenea moment este surprins în cartea lui Vasile Netea, sigur că puţin vom întâlni în paginile ei un exces ideologic. Cartea era cenzurată, Netea n-a putut să exprime în stilul său debordant toate gândurile, dar oricum este, cred, cea mai importantă carte asupra zilei de 1 Decembrie, iar reeditarea ei de către domnul Ilarie Opriş este o idee extraordinară. Eu l-am felicitat şi merită să subliniem că printre lucrurile frumoase, multe se întâmplă, dedicate Unirii a fost şi reeditarea cărţii lui Vasile Netea”, a afirmat Cornel Sigmirean.
În cartea reeditată s-a reprodus tot textul original, nu s-a modificat absolut nimic, până şi ortografia s-a păstrat, inclusiv scrierea cu ‘î’ din ‘i’, aşa cum a apărut ea în 1968, fără nici o completare în plus, fără nici o eliminare din text.
„Cartea exprimă şi o anumită conştiinţă a românului la 1968, în orice caz din ea răzbate bucuria că românii pot să-şi sărbătorească ziua de 1 Decembrie, pentru că atunci, într-adevăr, în toată România regimul comunist a dat undă verde sărbătorii noastre naţionale, astăzi, pe-atunci însă Ziua Marii Uniri (…) Comuniştii nu detestau cartea, pentru că Netea atunci a scris cartea, în 1968. Comuniştii, prin filosofia lor politică, erau internaţionalişti, considerau că naţiunea este doar un episod din evoluţia umanităţii şi că ea a apărut într-un moment istoric în secolul al XIX-lea, naţiunea modernă, şi va dispărea. Marile solidarităţi sunt cele de clasă, solidaritatea clasei muncitoare, care trebuie să meargă dincolo de ceea ce înseamnă solidarităţile de conştiinţă sau naţionale. Aici era problema, contradicţia lor, erau în antiteză cu ideea naţională”, a explicat Cornel Sigmirean. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.