Arheologii Muzeului Judeţean Mureş şi-au propus restaurarea in situ a clădirilor principale şi a băilor din Castrul Roman de la Călugăreni, identificate prin prospecţie geo-magnetică, însă numai după ce acestea vor fi analizate şi reconstituite de specialişti români şi străini. Nicoleta Man, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Mureş, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în acest an, după modelul altor şantiere arheologice mari din ţară, s-au încheiat o serie de parteneriate prin care universităţi din ţară şi Europa vor veni cu studenţi pentru a-şi desfăşura practica arheologică la Călugăreni.
‘Studenţii sunt implicaţi în proiectul de cercetare, vor învăţa cum se sapă la Călugăreni şi metodele noastre de cercetare din România şi vor fi împărţiţi pe echipe: de restaurare, de săpătură, de sondaje la turnurile romane din zone, echipe de geofizică şi un colectiv de arhitecţi care, pe bata descoperirilor, vor încerca să facă reconstituirea vestigiilor descoperite, în măsura în care se pot restaura in situ. Pe termen lung ne propunem ca clădirile principale – este vorba de cele din castru şi băile romane pe care presupunem că le-am identificat prin prospecţie geomagnetică – să fie restaurate in situ’, a declarat Nicoleta Man.
Potrivit acesteia, este vorba despre Universitatea Humboldt Berlin, Universitatea din Köln, Universitatea Tehnică din Budapesta, Colegiul Tehnic Erfurt, Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Universitatea din Pecs, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi câţiva studenţi de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş.
Pentru a promova cercetările care se desfăşoară în castrul şi vicusul roman de la Călugăreni şi pe ansamblul de castre de pe limes-ul de est al Daciei romane – Călugăreni, Sărăţeni, Brâncoveneşti şi a celor patru turnuri de pază de la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos – Nicoleta Man a arătat că Muzeul Judeţean Mureş va organiza, în data de 3 august, un festival roman.
‘Judeţul Mureş dispune de o bogată resursă arheologică care ar putea fi valorificată şi din punct de vedere turistic, ca parte integrantă a patrimoniului naţional, iar sarcina noastră, ca arheologi, cercetători şi oameni de cultură este nu numai de a cerceta şi de a conserva ceea ce se poate din aceste vestigii, ci şi de a promova, la nivel naţional şi dacă se poate şi la nivel internaţional, aceste vestigii. Şi atunci acest festival care va avea loc în anul acesta, sâmbătă, 3 august, reprezintă o corelare între cercetările noastre care se vor desfăşura în acea perioadă, şi un alt mod de a valorifica patrimoniul arheologic. Ne-am gândit ca acest festival să conţină o serie de acţiuni, toate cu caracter roman, prin care publicul larg să ia cunoştinţă cu civilizaţia romană, este vorba de work-shop-uri specializate pe epocă romană, şi anume diferite meşteşuguri de prelucrare a pietrei, mozaic, ceramică, măşti şi teatru roman, lupte de gladiatori’, a susţinut arheologul.
Potrivit Nicoletei Man, la festival vor participa asociaţii specializate care vor face diverse demonstraţii de epocă, iar din punct de vedere ştiinţific vor fi prezentări în ceea ce priveşte civilizaţia romană, limes-ul de est şi cercetările de la Călugăreni.
De asemenea, va fi vernisată o expoziţie sub titlul ‘Romanii la Călugăreni’, care va prezenta numai descoperiri arheologice efectuate în Călugăreni în campaniile din 2004, 2011 şi 2012, iar cu această ocazie va fi şi ziua porţilor deschise a şantierului arheologic de la Călugăreni unde se vor vizita suprafeţele deschise, în curs de săpătură, unde doritori vor primi informaţii.
Co-organizatorul festivalului roman de la Călugăreni, arheologul Szilamer Panczel, a subliniat că în acest an în cadrul primei manifestări de acest gen va fi promovată cultura şi civilizaţia romană, în care se va pune accentul pe partea educativă, dar şi pe cea combativă.
Astfel, la Călugăreni vor fi amenajate ateliere de teatru, de prelucrare a pietrei, mozaicuri, atelier culinar roman, degustare de vinuri romane, vânzarea sclavilor la licitaţie, prezentarea hainelor romane, dar vor fi organizate şi lupte de gladiatori şi modul de viaţa al legionarilor romani.
‘Totul va începe pe 3 august, cu o paradă militară prin satul Călugăreni, când se vor purifica armele soldaţilor în cadrul unui mic ritual, după care se vor desfăşura activităţi în Teatrul Şură, respectiv pe terenul de fotbal, şi totul se va termina cu o paradă cu torţe tot în sat, se va vizita castrul roman, unde din nou se vor purifica armele în cadrul unui mic ritual. Dorim să punem accent pe aspectele de teatru antic, de viaţă militară romană antică, cumva să ne pliem puţin mai mult pe partea aceasta, de ceea ce înseamnă să trăieşti ca roman la Călugăreni sau în Dacia romană, decât luptele între daci şi romani sau barbari şi romani, cumva să accentuăm cum 150 de ani au stat romanii în zona Mureşului, cum au putut să trăiască şi care erau îndeletnicirile lor zilnice’,subliniat Szilamer Panczel.
AGERPRES