Proiectul „Amenajare complexă Canalul Morii şi afluenţi la Reghin, judeţul Mureş” este un proiect în valoare de 26.600.398, 90 de lei.
Proiectul implementat de Administrația Bazinală de Apă Mureș, reamenajarea Canalului Morii și a Pârâului Trandafirilor este suportat din fondurile proprii ale Administrației Naționale Apele Române. Amenajarea avea ca scop apărarea zonei împotriva producerii inundațiilor în perioadele cu cantități însemnate de precipitații și realizarea unui peisaj urban corespunzător.
Centrul pentru Mediu Construit, împreună cu Clubul Nautic Reghin și Asociația Unda Verde au inițiat o petiție online.
”În municipiul Reghin sunt în desfășurare lucrări de construire în albia Canalului Morii utilizând soluții învechite- casetări din beton, tăieri și distrugeri masive a vegetației aferente albiilor. Această abordare este împotriva Directivei cadru a Uniunii Europene, privind apa.
Noi, semnatarii petiției dorim:
Oprirea lucrărilor abuzive de pe Canalul Morii din Reghin.
Protecția la inundație și reabilitare ecologică a cursului de apă prin planificare integrată peisager, urbanistic și economic, în spiritul Directivei cadru privind apa.
Respectarea Ordinului nr. 1044/2005 pentru aprobarea Procedurii privind consultarea utilizatorilor de apă, riveranilor și publicului la luarea deciziilor în domeniul gospodăririi apelor” apare pe site-ul lor.
S-au sistat lucrările!
”Mai multe ONG-uri și asociații au depus plângeri la A.N.A.R., unde sunt detașat, la care azi am trimis un răspuns. Lucrarea a fost promovată pe baza unei hotărâri de guvern care stabilește managementul riscului la inundații și prevede niște pași foarte clari. Din 2010 încercăm să obținem aceste finanțări pentru această lucrare. După mai mulți ani s-a reușit să se facă studiul de fezabilitate, studiu care a trecut prin toate procedurile noastre interne, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici în baza cărora s-a licitat proiectul tehnic. Noi am respectat toate prevederile legale, avem autorizații de construcții, autorizații de gospodărire a apelor, avem negația de la mediu cum că nu se supune analizei impactului de mediu. Noi procedural am făcut tot ceea ce ținea de noi. Într-adevăr, proiectul nu a fost prezentat public. Primăria, la care noi am venit ca parteneri, trebuia să facă aceste demersuri. Lucrările s-au demarat la solicitarea lor. Mai mult, în anul 2018, a fost o inudație pe pârâul Trandafirilor. Am făcut demersuri și prin Comitetul Local de Situații de Urgență, ni s-a solicitat să promovăm această lucrare în regim de urgență. La momentul respectiv nu s-a aprobat decât o sumă modică, dar acea sumă a garantat oportunitatea și necesitatea executării acestei lucrări. Practic nu am făcut altceva decât să recalibrăm albiile, Canalul Morii și Pârâul Trandafirilor. Tot în 2018 a fost licitată toată lucrarea, s-a declarat firma câștigătoare iar în anul 2019 au fost alocați banii. Ca să faci o lucrare de o asemenea anvergură trebuie să faci niște pași premergători, ceea ce înseamnă să cureți vegetația de pe margine. Probabil de aici au apărut acele solicitări din partea acestor ONG-uri. Deocamdată lucrarea a fost sistată, am dat dispoziție de sistare a acestei lucrări, urmează să reluăm discuțiile la nivel de primărie, să discutăm cu ONG-urile” a declarat Cristian Bratanovici, Director General Adjunct A.N.A.R.
Trebuie să privim și partea plină a paharului…
”Lucrarea nu are ca scop doar apărarea împotriva inundațiilor. Are ca scop principal și salubritatea Canalului Morii. Pe malul drept al canalului sunt case care sunt practic peste nivelul canalului, care sunt cuplate la rețeaua de canalizare a orașului dar care au și deversări gravitaționale în pârâu. Acolo e o problemă insalubră pe care toți reghinenii o recunosc. Există niște lucrări mai vechi pe Canalul Morii care sunt degradate, pe care vrem să le punem în siguranță, cu această ocazie să ridicăm și nivelul de apărare conform noilor directive europene și să realizăm niște casete închise și deschise. Acele deversări necontrolate pe care am încercat de-a lungul anilor să le punem la punct, să somăm cetățenii să le rezolve, nu am reușit. Prin această lucrare asigurăm și scurgerea acestor deversări , ori le reblindăm ori le captăm în acea casetă. Ele se colectează într-un cămin colector și de acolo prin intermediul gospodăriei locale le dirijăm spre stația de epurare. Am corelat acest proiect și cu soluții mai prietenoase cu natura pe porțiunile unde apa e foarte îngustă și unde sunt locuințe care nu prea sunt prieteni cu civilizația și cu salubritatea. Încercăm să facem zidărie din piatră. Pe Canalul Morii la solicitările altor ONG-uri avem inclus în proiect ca la marginea zidului de apărare, a acelor casete, să facem piste de biciclete. Noi nu vrem să facem rău orașului, vrem să îl protejăm împotriva inundațiilor dar în același timp vrem să folosim și soluții prietenoase cu natura și să și realizăm pista pentru bicicliști” a completat Cristian Bratanovici.
Dezbatere publică
”În răspunsul pe care l-am dat am cerut un punct de vedere și al Primăriei Municipiului Reghin, pentru că așa mi se pare normal. Municipiul Reghin, având la mijloc un aviz al consiliului local, mă gândesc că erau datori să facă această dezbatere publică. Noi suntem dispuși să explicăm, alături de Primăria Reghin cetățenilor despre ce e vorba. Dacă vom ajunge la o înțelegere vom continua lucrările, dacă nu le sistăm. Nu a fost ușor să obținem această finanțare, noi dorim să investim în Reghin, putem negocia sugestiile, observațiile, putem schimba o parte din soluții constructive încât să fie toată lumea mulțumită. E păcat de banii care au fost alocați să îi risipim. Cred că aici e o problemă de comunicare, dar o să încercăm să facem o dezbatere publică, fiecare să vină cu părerea lui și să găsim soluțiile cele mai bune. Deocamdată, spre liniștea tuturor, am sistat lucrările. Dar soluțiile ar trebui găsite cât de repede, deocamdată nu avem bugetul în totalitate, e avizat la nivel de minister. Ar fi păcat să alocăm banii și să nu facem nimic, dar vom discuta în ce etape. La valoarea asta nu se pot finanța toată suma” afirmă Cristian Bratanovici.
Demersuri ca orașul să beneficieze de această investiție
”Niciodată nu m-am gândit că este necesară o dezbatere publică pe acest proiect. Este o lucrare de care reghinenii, orașul are mare nevoie. Este modalitatea prin care am putea rezolva problema eventualelor inundații, este modalitatea prin care se sfârșesc acele deversări necontrolate. Prin ridicarea malurilor se crează o zonă de agrement, Canalul Morii ca fi curat, apa va fi curată, scăpăm de mirosurile insuportabile din acea zonă. Nu m-am gândit că e necesară o dezbatere publică, având în vedere câte aspecte pozitive aduce acest proiect. Este o investiție foarte mare pe Reghinul nu și l-ar fi permis niciodată. Dar da, sunt de acord ca în cel mai scurt timp să ne întâlnim cu reprezentanții Apelor Române și cu ONG-urile pentru a găsi împreună cele mai bune soluții și ca această lucrare să se realizeze. Începând de săptămâna viitoare vom face toate demersurile necesare ca Reghinul să nu piardă această investiție” a declarat primarul municipiului, ec. Maria Precup.
GRAMA IMOLA