Administrația Bazinală Mureș a finalizat lucrările de reparații și de reabilitare a Pârâului Pocloș din Târgu Mureș. Lucrările de reparații curente, pereu zidit din piatră brută la regularizarea pârâului Poclos intravilan Târgu Mureș au demarat în anul 2013.
Pentru a crea un spațiu plăcut și cât mai natural, având în vedere că acest sector tranzitează un cartier important al orașului, în vecinătatea celor două maluri existând locuințe, s-a adoptat o soluție în care să se folosească soluții tehnice și materiale cât mai prietenoase cu mediul, în special piatră brută.
Lucrările de reparație au constat în:
– refacerea radierului din beton în soluția aleasă de zidărie de piatră,
-realizarea unei chiunete prefabricate din beton armat amplasată pe axul cursului cu secțiunea trapezoidală în vederea stopării dezvoltării vegetației acvifere și care va avea rolul de a tranzita debitele mici și foarte mici și va permite autodragarea în perioadele secetoase,
-grinzi de reazem din beton simplu pentru sprijinirea Pârâului
– înlocuirea câmpului de dale cu pereu zidit din piatră brută
Lucrările s-au ridicat în final la valoarea de 6.280.683 lei.
Prin lucrările de reparații la pârâul Poclos pe care le finalizăm în această zi ne-am propus să redăm târgumureșenilor un spațiu de recreere unde își pot petrece timpul liber în liniște fără să mai fie deranjați de mirosul neplăcut și de imaginea dezolantă a unui curs de apă neamenajat. Ne-am respectat astfel un angajament ferm al nostru, acela de a ne implica cu toate forțele la o mai bună calitate a apelor și a mediului înconjurător. Le urez târgumureșenilor să se bucure și ei de realizările noastre și îi asigur de toată dăruirea și implicarea Administrației Bazinale de Ape Mureș
a declarat directorul Cristian Bratanovici.
Pârâul Pocloș are lungimea totală de 13 km și amenajată pe 5,1 km și se varsă în canalul turbinei amonte de barajul de priză de apă numărul 2 din Târgu Mureș. Lucrările de regularizare a pârâului Poclos s-au executat la sfârșitul anilor 80 și au avut finanțare doar în aval de podul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Pe sectorul amonte pod lucrările au fost executate prin muncă voluntară și fără respectarea prescripțiilor tehnice de la acea vreme. Radierul albiei a fost executat necorespunzător, ceea ce a adus în decursul anilor la degradarea acestuia în proporție de 90%, pe unele porțiuni acesta fiind distrus complet. Nu s-a executat grindă de sprijin pentru câmpul de dale, soluția adoptată la timpul respectiv fiind de așezare a două dale în picioare pe post de sprijin. Din cauza variațiilor de nivel și a instabilității soluției soluției adoptate câmpul de dale de pe ambele maluri a fost grav avariat, prăbușindu-se pe foarte multe sectoare din cauza instabilității taluzului. Lucrările de întreținere a câmpului de dale nu a dat rezultate în timp fiind doar o risipă de bani și timp. Se evidențiază debite în general scăzute dar puternic influențate de volumul de precipitații, astfel debitul redus creează o imagine nefavorabilă în raport cu aspectul albiei datorat în principal nerezolvării până în prezent a canalizării municipiului în sistem separativ. De asemenea acest debit fluctuant favorizează formarea depunerilor de aluviuni, colmatarea albiei și dezvoltarea vegetației acvifere.
Foto: Wikimedia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.