Lucrările realizate în Tabăra Națională de Pictură „Vasile Gliga”, expuse la Casa de Cultură

Lucrările realizate în Tabăra Națională de Pictură „Vasile Gliga”, expuse la Casa de Cultură

 

 

 

În data de 19 februarie, odată cu împlinirea a 142 de ani de la nașterea celebrului sculptor Constantin Brâncuși și inaugurarea anului centenar al Marii Uniri, s-a desfășurat Vernisajul de Pictură cu lucrările realizate în Tabăra Națională de Pictură „Vasile Gliga”, Reghin, ediția a IV-a. Organizatorii acestui eveniment au fost Primăria și Consiliul Local Reghin, Familia Gliga Vasile, Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” și Asociația Artiștilor Plastici din Târgu Mureș.

 

18 artiști plastici

 

Această expoziție a întrunit un număr de 18 artiști plastici: Naste Marcel-Reghin, Benkő István-Ceaușu de Câmpie, Réman Melinda-Reghin, Kellner Csaba-Reghin, Orban Francisc-Tîrgu Mureș, Sermășan Dorina-Tîrgu Mureș, Demeter Magdalena-Tîrgu Mureș, Barabás Iosif-Reghin, Bobocea Cristian-Reghin, Petruț Adina Nicoleta-Lunca Bradului, Rusu Ioan-Tîrgu Mureș, Heias Corina-Reghin, Mera Maria-Reghin și Dobroiu Maria-Tîrgu Mureș.

„Este a doua ediție la care am participat. Pentru mine înseamnă mult să fiu acceptat într-o asemenea comunitate, un grup minunat de artiști. Sunt recunoscător pentru invitație, pentru încrederea acordată,  sper în continuitatea acestui proiect. Este o modalitate extraordinară de a întâlni noi și noi artiști, oameni cu suflet, talentați, o ocazie unică să înveți de la cei experimentați. Aștept cu nerăbdare următoarele ediții”, a mărturisit Kellner Csaba, artist plastic.

 

 

Expoziția a adunat…

 

…  pe simezele sălii din Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” un număr de 70 de lucrări, realizate în vopsele de ulei și acril, fiind reprezentate peisaje din lumea satului românesc, obiceiuri și tradiții, clișee ce reprezintă Marea Unire.

„ Artiștii, prin personalitatea lor, au realizat lucrări pe diferite stiluri începând de la cel modern-abstract, marcând stilul realist și ajungând la cel naiv prin care s-a interpolat lumea satului și obiceiurile simple, dar complexe din punctul de vedere al sugestiei atât cromatice, cât și compoziționale. Printre aceste lucrări s-au aflat și peisaje de vânătoare și peisaje cu lumea oieritului, dar și buchete de flori, naturi statice și reprezentări ale sărbătorilor de toamnă sau a altor sărbători tradițional-românești. Abordările compoziționale denotă faptul că artiștii au trăit sau au vizitat locuri ce le-a conferit inspirație. Tematica acestei expoziții a fost una cât se poate de complexă și anume, reprezentarea Marii Uniri în concepția artistului plastic, dar și a istoriei. Imaginea unirii, după cum se poate vedea pe simeze, a fost reprezentată atât de imagini concrete ale evenimentelor importante din istorie, cât și prin port popular, interioare de case țărănești, munca la câmp, flori, naturi statice, peisaje, toate în spiritul credinței în unire, dar și în modalitatea de percepție a artistului plastic prin lupa sentimentului creator, dar și al stării de fapt ce conferă identitatea neamului românesc. Floarea simbol al prosperității, prieteniei, purității, spiritualității, iubirii și al succesului, prezentă în viața noastră de zi cu zi la diversele aniversări atât plăcute de bucurie, dar și unele neplăcute, s-a regăsit și pe simezele expoziționale, atrăgându-ne atenția prin explozia și varietatea plastică abordată. Impozanta și impediosul aspect al percepției artistice conferă vieții un amalgam complex al realității sufletești și universale. Am putea rezuma totul la frumosul armoniei prin percepția umană,  cu precădere a artistului liber,  ce poate să transforme lumea prin modalitățile ineditului de exprimare plastică. Expoziția va rămâne deschisă pentru vizitatorii ce doresc să se înfrupte din frumusețea și diversitatea actului artistic, până la jumătatea lunii martie, după care dorim să inițiem o altă expoziție și tot la o lună de zile să aducem noi și noi artiști plastici ce vor ține vie sala de expoziții a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” ce vor anima spațiul reghinean cultural. Închei mulțumind organizatorilor pentru aportul, susținerea și promovarea artei și a valorilor culturale românești, dar și pentru că au  făcut posibilă această întâlnire de excepție în comunitatea noastră”,  a declarat Marcel Naste, artist plastic, director artistic al taberei de creație.

 

Imola Grama