Din 2005 până în 2016 a lucrat în cadrul Companiei Philips din Eindhoven (Olanda), având o contribuție esențială în cadrul Diviziei de cercetări, printre altele fiind și inventatorul celui mai subțire televizor LED din lume (la vârsta de doar 33 de ani). În prezent este Project Manager în cadrul companiei ASML din Eindhoven, lider mondial în domeniul sistemelor de litografie, domeniu care are o importanță colosală în producerea cipurilor, a memoriilor, a componentelor electronice atât de necesare pentru funcționarea obiectelor pe care le utilizăm zilnic. Este vorba despre Gabriel-Eugen Onac, tânărul fizician care s-a născut și a copilărit în Luduș. El este dovada vie că prin pasiune, muncă și seriozitate este posibil să excelezi la nivel mondial în domeniile de top ale lumii contemporane.
Educația: în țară și străinătate
Acum aproximativ 11 ani, în cadrul Târgului IFA, desfăşurat la Berlin, era omologat recordul prototipului tv dezvoltat de Philips, ale cărui dimensiuni au revoluționat industria (cel mai subțire LCD din lume) – iar omul din spatele acestui prototip era tocmai românul Eugen Onac.
Eugen Onac a urmat cursurile gimnaziale în Luduș, apoi liceul în Tîrgu Mureș, la „Al. Papiu Ilarian”. Este absolvent al Facultăţii de Fizică la Universitatea din Bucureşti, unde a mai urmat un program de master. După efectuarea unui stagiu de câteva luni în Germania, la Cottbus, românul a continuat cu un doctorat în Olanda, la Universitatea Tehnică din Delft. Mai multe detalii despre educația lui, ne dă chiar fizicianul Eugen Onac:
„M-am născut în Luduș și am urmat în Luduș școala generală, clasele I – VIII. Aici am descoperit că am o anumită afinitate pentru științele exacte, matematică și fizică.
Apoi, începând cu anul 1990, am urmat Liceu „Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureș, la un profil de informatică. A fost prima desprindere de locul natal. A fost o perioadă foarte frumoasă… L-am avut profesor pe domnul Rădoi Dumitru la fizică. Cu dânsul am continuat aprofundarea fizicii, iar la matematică am avut-o pe doamna Mășcășan.
Apoi am urmat cursurile Facultății de fizică de la Universitatea din București. Spre sfârșitul studiilor, pentru lucrarea de licență, am fost plecat în Germania (am fost nominalizat pentru o bursă de studiu), am fost la Universitatea din Cottbus, unde am făcut un studiu în domeniul fizicii teoretice. M-am întors după 3 luni la București, am făcut masterul în fizică, iar la sfârșitul studiilor am aplicat pentru o poziție de doctorat în Olanda, la Universitatea din Delft. Am făcut doctoratul în domeniul fizicii experimentale, în perioada 2001 – 2005”.
Cariera: două companii de top
După absolvirea studiilor superioare, Eugen Onac a hotărât să-și pună în practică cunoștințele teoretice pe care le avea. Astfel, a ajuns să lucreze pentru compania Philips, în divizia de cercetare, în domeniul designului optic.
La Philips a lucrat în perioada 2005 – 2016. „Am lucrat în mai multe domenii: în principal în domeniul designului optic, aplicații ale sistemelor bazate pe leduri. Am început cu ecrane pentru telefoane mobile, apoi am lucrat pe sisteme de iluminat (iluminat public, de interior, bazat pe leduri), apoi pe ecrane de televizor. La sfârșit am lucrat într-un proiect în care studiam folosirea ledurilor la creșterea plantelor în sere. Studiam foarte mult interacțiunea dintre intensitatea și culoarea luminii cu creșterea și dezvoltarea plantelor”, a precizat Eugen Onac.
Începând din 2016 și până în prezent, Eugen Onac lucrează la o companie din Eindhoven care are ca obiect de activitate producerea sistemelor de litografie. Sunt sisteme care ajută la fabricarea cipurilor, a memoriilor, a componentelor electronice folosite la telefoane mobile, tablete, inclusiv la automobile, solicitate de firme precum Intel sau Samsung sau producători care lucrează pentru Apple etc.
„Este o firmă care a crescut în timp și acum este importantă nu numai prin prisma businessului care merge foarte bine și a profitabilității, dar și prin prisma importanței pentru economia globală.
În zilele acestea se vorbește despre o penurie de cipuri pentru că companiile nu mai țin pasul, nu mai pot produce necesarul de cipuri cerute pe piață. Practic ASML nu este o companie cunoscută pentru consumatori, pentru publicul larg, ci este mai mult o companie de tip business to business. Dar suntem lideri mondiali în mașini de litografie. Noi deținem în jur de 80% din piață”, a precizat Eugen Onac.
Schimbări mari în Luduș
Eugen Onac ne-a transmis că vine acasă, în Luduș, de cel puțin două-trei ori pe an, de obicei de sărbători.
Fiind plecat deja de aproximativ 20 de ani din țară, el nu poate să nu observe progresul realizat de orașul Luduș: „Sunt schimbări foarte mari de când am plecat eu din Luduș. Mai ales în ultimii 10-12 ani, poate și legat de aderarea la UE, schimbările sunt mai evidente. De fiecare dată când vin acasă văd lucruri care se schimbă în bine, începând cu străzile care s-au modernizat, apoi au apărut noi facilități: sală de sport, bazin de înot, s-a refăcut Piața, s-a reabilitat Policlinica, s-au deschis supermarketuri noi, au apărut spălătorii, benzinării etc. Orașul este plin de viață, se dezvoltă și este un lucru îmbucurător să văd când vin acasă că lucrurile se mișcă. Bineînțeles că sunt lucruri care se pot îmbunătăți, dar important este că se vede progresul”.
Desigur, viitorul este deschis pentru un om ca Eugen Onac. O revenire la Luduș este posibilă, este o opțiune pentru viitor, Ludușul fiind orașul său natal și locul în care trăiesc părinții și o parte dintre prietenii săi…