Luna iulie a fost plină pentru elevii care au vrut să-și petreacă o parte din vacanță într-un mod inedit, să descopere curiozități din lumea plantelor, animalelor, să realizeze jucării, podoabe, să descopere lucruri interesante despre război și recuzita militară și multe altele.
Astfel, conform tradiţiei, în luna iulie, în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, între orele 10,00 și 12,00, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și mai mici, au fost întâmpinaţi de specialiştii şi voluntarii muzeelor (elevi, studenţi sau cadre didactice din învăţământul preuniversitar) într-un spaţiu special amenajat unde au participat la diferite activități.
„Programul de pedagogie muzeală „Şcoala de vară la muzeu” a început în anul 2010; noi, Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, am pornit proiectul. Vreau să vă spun că au fost copii care au participat la activitățile noastre timp de 7 ani consecutiv, an de an au venit. Doar anul acesta au lipsit. Copiilor le plac tare activitățile”, ne-a spus dr. Mihaela Sămărghiţan – cercetător ştiinţific.
A fost odată un imperiu…
Activitățile au debutat marți, 3 iulie, când copiii s-au adunat în Cetatea Medievală la Muzeul de istorie unde au fost angrenați în tema „A fost odată un imperiu”, miercuri aceștia au putut afla despre viața de zi cu zi din Cetatea din Tîrgu Mureș, iar joi, la Muzeul de etnografie au aflat curiozități din legendele plantelor. Fiecare activitate s-a încheiat cu confecționarea de către copii a diferitor obiecte. De exemplu, dr. Mihaela Sămărghiţan – cercetător ştiinţific și Sinka-Balogh Zoltán – restaurator au confecționat cu elevii plante cormofite.
Căsuță pentru pisică
A doua săptămână a activităților muzeale a venit cu săgeți, pinteni, pușculițe și istoria banilor în Cetate, iar la Muzeul de etnografie elevii au realizat un colț de joacă, foarte bine primit de către elevi.
Vineri dimineața, Muzeul de Ştiinţele Naturii a continuat seria întâlnirilor cu elevii în cadrul activității de pedagogie muzeală „Şcoala de vară la muzeu”. Prof. Daniela-Ramona Botoş a prezentat copiilor, în Sala de activităţi de pedagogie muzeală, cu ajutorul unui PowerPoint, „Pisica”. Astfel, elevii au putut observa cu ajutorul imaginilor și explicațiilor diferitele rase de pisici, au aflat despre Felidele – o familie de „mamifere carnivore digitigrade, cu corpul zvelt, mlădios, gâtul scurt, capul aproape rotund, botul scurt, cu coada lungă și cu gheare retractile, din care fac parte pisicile, tigrii, leoparzii și leii”.
Ineditul lecției a fost prezența la Muzeu a unei pisici vii, și anume motanul Leo, pe care copiii l-au putut mângâia și studia.
A doua parte a atelierului a constat în construirea unei căsuțe din carton pentru pisica Leo, copiii confecționând căsuța pe care au ornat-o cu floricele, gard și chiar au pictat-o.
„Mi-a plăcut extrem de mult la Muzeu, aș vrea tare mult să am și eu o pisică acasă”, a spus Maria, o fetiță prezentă la atelier.
Jocuri și jucării…
… a fost tema din săptămâna a treia la Cetate, urmată de învățarea unor noutăți despre lumânări și opaițe. La Muzeul de etnografie, joi, copiii au făcut podoabe foarte frumoase, iar la Muzeul de Științele naturii, atelierul s-a referit la cunoaşterea unui mamifer din colecțiile muzeului – iepurele de câmp; coordonator a fost Sinka-Balogh Zoltán – restaurator, care a prezentat copiilor cu ajutorul unui PowerPoint diferite informații despre iepure. Atelierul s-a terminat cu realizarea de către micuți a unor iepurași din cartoane reciclate.
„Mi-au plăcut foarte mult activitățile de la muzeu. Nu am participat chiar la toate, dar sper că anul viitor nu voi rata niciuna. Cel mai mult mi-a plăcut să fac brățări la Muzeul Etnografic”, a spus o fetiță prezentă la activități.
Puzzle și arheologie
Ultima săptămână a activităților a adus o temă foarte interesantă, și anume copiii au descoperit ce au în comun jocul de puzzle și arheologia, apoi au aflat informații și s-au jucat cu decoruri ceramice romane și medievale.
La muzeul de etnografie, copiii au plecat acasă cu informații despre îmbrăcămintea și tranșeele din Războaiele mondiale, dar și cu câte un chipiu de general pe care și le-au confecționat la indicațiile coordonatorilor.
Dr. Mihaela Sămărghiţan – cercetător ştiinţific le vorbit în ultima săptămână din iulie, vineri, copiilor despre animale și curiozități din lumea animalelor, copiii fiind angrenați în activitate prin întrebări, răspunsuri și fotografii interesante.
La sfârșit, aceștia îndrumați de dr. Mihaela Sămărghiţan – cercetător ştiinţific și Sorina Oprea – conservator au confecționat zmeie pe care și le-au dus bucuroși acasă.
A.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.