LUNA EUROPEANĂ A SECURITĂŢII CIBERNETICE SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

LUNA EUROPEANĂ A SECURITĂŢII CIBERNETICE SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

Octombrie este şi Luna europeană a securităţii cibernetice, ca atare Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi lucrători specializaţi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate derulează multiple activităţi de informare pe acest subiect.
Una dintre cele mai eficiente metode de apărare împotriva ameninţărilor de tip social engineering este reprezentată de educaţia potenţialelor victime, care, în cazul de faţă, pot fi toţi cei care accesează internetul.
Şi pe această cale ţinem să amintim câteva recomandări cu privire la cele mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online şi cum pot fi acestea evitate:
• Frauda ”Mesaj de la şef” – CEO fraud: Vizând angajaţii autorizaţi să efectueze plăţi, autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie şi îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
• Fraude cu facturi – Invoice fraud: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim. Angajaţii cu atribuţii de efectuare de plăţi sunt determinaţi să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.
• Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îşi trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ţi divulga date personale, financiare ori de securitate.
• Website-uri bancare contrafăcute – Spoofed bank website fraud: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, şi se colectează ilegal datele personale şi/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferenţe, deseori greu sesizabile.
• Iubire prefacută – Romance scam: Autorii pretind că sunt îndragostiţi şi îşi doresc o relaţie cu potenţiala victimă. Deşi debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe reţele sociale pentru menţinerea contactului, câştigarea şi exploatarea încrederii.
• Furtul de date personale – Personal data theft: Autorii îşi colectează nelegitim datele personale de pe reţele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a-ţi accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tau.
• Fraude cu investiţii şi cumpărături online – Investment and online shopping scams: Autorii îţi oferă oportunitaţi ”speciale” de investiţii cu profituri rapide… sau îţi prezintă ”oferte-bombă” de ”chilipiruri” în mediul online.

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

• Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoaşteţi, întrucât ele pot distruge date din calculatorul dvs.
• Pentru protecţia computerului, scanaţi ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.
• Puteţi oricând să vă opriţi din navigarea pe internet sau să refuzaţi continuarea unei discuţii pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
• Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoaşteţi sau care vi se par suspecte, nu le deschideţi, ştergeţi-le imediat. Ele pot avea viruşi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dvs. Cereţi ajutorul unei persoane specializate când observaţi că nu mai funcţionează normal computerul.
• Atunci când utilizaţi camerele web, pentru siguranţa dvs., nu comunicaţi decât cu persoane de încredere.
• Menţineţi permanent protecţia computerului şi folosiţi întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcaţi de pe internet, trebuie să se urmeze regula – salvare fişier, scanare conţinut şi apoi deschidere fişier. Şi pentru a vă feri de probleme: nu puneţi la dispoziţia altor persoane filme, muzică, jocuri sau programe de software într-o reţea de file-sharing sau pe un site, fără permisiunea celor care deţin drepturile asupra conţinutului, fiindcă vă puteţi găsi într-o situaţie de încălcare a legii care poate fi pedepsită.