La Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native 32, pe lângă scurtmetrajele incluse în programul de concurs, cinefilii târgumureşeni vor avea ocazia să vizioneze unele dintre cele mai noi şi de succes lungmetraje ale cinematografiei româneşti şi maghiare. Iată câteva dintre filmele care vor rula la Palatul Culturii în cele cinci zile ale festivalului între 6-10 noiembrie.
În ziua de debut al festivalului vom putea viziona cel de al doilea lungmetraj al regizoruluiAndrei Creţulescu, Ext.Maşină.Noapte, un film, care anunță intențiile meta-cinematografice încă din titlu. Genul de film pe care, dacă știi despre ce e vorba, n-are niciun sens să-l mai vezi. E foarte greu de povestit fără să îi strici complet farmecul. Filmat în planuri-secvență, pelicula combină mai multe genuri și stiluri, construind o poveste despre cum (NU) se face un film – „Un making-of cu aer de cronică absurd/postmodernă”, după cum notează regizorul.
Vineri ne vom putea delecta cu Unde merg elefanţii, cel de al doilea lungmetraj al tandemului regizoralGabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru şi care a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de la Vilnius.Un film în care nu apare niciun elefant, fiind mai degrabă o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor. După proiecţie va avea loc şi întâlnirea cu publicul a Carinei Lăpușneanu, fetiţa protagonistă a filmului.
Duminică va fi proiectat debutul în lungmetraje al echipei Horia Cucută şi George ve Gänæaard, Clasat, care a câştigat anul acesta la TIFFPremiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj. Construit ca o anchetă jurnalistică intensă, are în vizor o corporație care încearcă să mușamalizeze incendiul în care un angajat şi-a pierdut viaţa.
Din programul festivalului face parte şi filmul Fără aer, semnat de către una dintre membrii juriului Alter-Native 32, regizoarea născută în Sovata, Katalin Moldovai. Acesta a fost inspirat din experiența reală a profesoarei Adela Stan şi a câştigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun debut și Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varşovia.
Dintre noutăţile cinematografiei ungare mai amintim şi primul lungmetraj al lui Ádám Breier, Totul despre familia Lefkovics. O comedie dramatică în care se îmbină umorul și drama într-o manieră naturală, oferind în acelaşi timp o imagine autentică a vieții unei familii aflate în pragul schimbării și vindecării. La proiecţie va fi prezent şi regizorul Ádám Breier, un alt membru al juriului festivalului.
Revine pe ecranul festivalului şi regizorul maghiar Szabolcs Hajdu, cu pelicula Ziua lui Kalman, un film cu o acţiune înșelător de simplă și obișnuită, devenind captivantă tocmai datorită micilor detalii.
Un alt film care se regăseşte pe afişul festivalului este Jucătorul de șah, regizat de Barnabás Tóth. Un thriller captivant, inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Stefan Zweig, al cărui acţiune este plasat imediat după invazia Ungariei de către trupele sovietice pentru înăbuşirea revoluţiei anticomuniste din 1956.