Pentru că trebuie făcut curățenie!
Echitatea, echilibrul și corectitudinea, cele 3 principii care stau la baza îndatoririlor pe care radiodifuzorii, publici și privați, trebuie să le îndeplinească pe parcursul desfășurării campaniei electorale și implicit a dezbaterilor cu caracter electoral, lipsesc cu desăvârșire în modalitatea de organizare și desfășurare a dezbaterii care a avut loc în incita UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș, prin faptul că această instituție, prin acea comisie independentă de selecție, nu a acordat șansa tuturor competitorilor electorali de a lua parte la dezbaterea care a avut loc.
Gravitatea discriminării și a lipsei egalității de șanse a produs consecințe iremediabile și permanente, neputându-se remedia și aduce la stare inițială impactul social creat prin organizarea dezbaterii, cu atât mai mult că aceasta s-a desfășurat cu 3 zile înainte de data scrutinului electoral.
Decizie nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020
Art. 3
„Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure desfășurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate și corecte pentru toți competitorii electorali, respectând următoarele principii: a) echitate – toți candidații trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuți electoratului; b) echilibru în prezentarea activităților de campanie ale competitorilor electorali; c) corectitudine – toți competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv și echidistant.”
LEGE nr. 1 din 5 ianuarie 2011 a educaţiei naţionale, cu modificările și completarile ulterioare
Art. 7
„(1) În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.”
LEGE nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali
Art. 66
(1)Campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice şi private, trebuie să servească următoarelor interese generale:
a)ale electoratului, de a primi informaţii corecte, astfel încât să poată vota în cunoştinţă de cauză;
b)ale partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţilor, de a se face cunoscuţi şi de a-şi prezenta platformele, programele politice şi ofertele electorale;
c)ale radiodifuziunilor, de a-şi exercita drepturile şi responsabilităţile care decurg din profesiunea de jurnalist.
(2)Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi pentru toţi candidaţii.
Art. 70
(1)Radiodifuzorii publici şi privaţi au obligaţia de a asigura, prin măsuri tehnice şi redacţionale, reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial.
(2)Emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului.
Art. 71
(1)Emisiunile şi dezbaterile electorale trebuie să asigure tuturor candidaţilor condiţii egale în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanţa.
Îmi voi continua activitatea în Parlament, așa cum am facut-o și pâna acum.
Voi fi în continuare Vocea Cetățeanului, Vocea Ta!
Deputat Lavinia Cosma