Alegerile pentru conducerea UDMR Tîrgu-Mureș, care s-au desfășurat marțea trecută, au găsit organizația mai scindată ca niciodată. La ora la care era programată ședința Adunării Generale care avea pe Ordinea de zi și punctul privind alegerea noii conduceri, reprezentanții UDMR de la Tîrgu-Mureș erau grupați în două săli.
La ,,Sala Deus Providebit” se desfășura ședința convocată de conducerea interimară a UDMR Tîrgu-Mureș, în timp ce pe strada ,,Mihai Eminescu”, la Sala Bocskai într-un număr cel puțin la fel de mare, se regăseau contestatarii, tabăra care a rămas loială doctorului Benedek István – cel care a decis să se retragă din prim-plan și să nu mai candideze pentru un nou mandat.
Vârf de lance a fost președintele Circumscripției 7 din cadrul UDMR Tîrgu-Mureș, medicul Kovács István, care deja în ajun de alegeri, reclama procesul nedemocratic prin care s-a pregătit scrutinul. Nici ulterior votului, medicul Kovács nu și-a schimbat părerea, susținând: „Organizarea alegerilor pentru șefia UDMR Tîrgu-Mureș contrazice absolut regulamentul intern al UDMR. Consiliul Reprezentanților de la sfârșitul lunii ianuarie a adus o decizie pe care, de altfel, nu avea cum să o aducă. În regulamentul interior al UDMR este foarte exact descris cum trebuie făcută o realegere sau reorganizare a unei organizații. Totuși, Consiliul Reprezentanților a adus o decizie cum că membrii UDMR trebuie să se reînregistreze la sediul UDMR Mureș și prin această reînregistrare își capătă dreptul să participe la Adunarea Generală, care în această decizie ar fi fost, undeva prin declarații nu în formă scrisă, planificată pentru 5 martie”.
Chestiunea nu e atât de simplă…
…ba chiar merge în detaliile statutului, având în vedere că organizația a fost practic decapitată de conducere încă din vara anului trecut.
Nou-alesul președinte UDMR Tîrgu-Mureș spune că totul s-a făcut transparent, iar comisia care era însărcinată de către conducerea UDMR Mureș cu reorganizarea de la Tîrgu-Mureș a lucrat pe statut: „Executarea acelei hotărâri a fost în sarcina Consiliului Permanent de la nivelul organizației județene. Acest Consiliu a mandatat o comisie formată din cinci persoane, în care a fost membru și fostul președinte UDMR Tîrgu-Mureș Benedek István. Această comisie a luat hotărâri, pe care Consiliul Permanent la nivel județean le-a adoptat cu unanimitate de voturi. Această comisie a vrut să vadă evidența membrilor și a solicitat un registru al membrilor. De ce este important? Pentru a putea fi ales și a avea drept de vot, trebuie să faci două lucruri: să recunoști și să fii de acord cu statutul organizației și să ai la zi plătită cotizația de membru”.
Peti András mai spune că liderii de circumscripție oricum fac o muncă voluntară, iar o parte din ei și-au recunoscut lipsa de implicare, prin urmare a fost nevoie de o reinventariere a membrilor cu drept de vot: „Din acest moment, nu știu care este cauza, de ce n-au vrut să predea aceste registre cu evidența membrilor – ori au avut lipsuri majore, ori nu existau, ori dacă existau nu au vrut să le predea. Trebuia să începem de undeva. Și atunci această comisie a propus ca să cerem membrilor din Tîrgu-Mureș reconfirmarea calității lor de membru. I-am invitat la sediu timp de o lună, să-și confirme calitatea de membru și să achite la zi cotizația de membru”.
Disputele s-au aprins la închiderea procesului…
…de reconfirmare a calității de membru, care se pare că i-a luat prin surprindere pe cei din tabăra loială fostei conduceri. „Ei au închis înregistrarea în 8 februarie, printr-o hotărâre iarăși antidemocratică. Au anunțat la radio, nu în presa scrisă, că se închide posibilitatea de reînregistrare și au hotărât în 8 februarie că peste patru zile, adică în 12 februarie, să fie organizată Adunarea Generală a UDMR Tîrgu-Mureș. Asta a fost partea organizată de ei. Eu sunt președinte al Circumscripției 7 UDMR Tîrgu-Mureș și m-am dus să mă înscriu vineri (n. red. 8 februarie), moment în care m-au anunțat că de o oră s-a închis posibilitatea de reînscriere. Așa au pățit încă foarte mulți oameni. Membrii UDMR s-au revoltat și, în acest sens, noi am propus o altă Adunare Generală în același timp, în altă locație, la Sala Bocskai de pe str. Mihai Eminescu, unde s-au adunat 300 de oameni și s-au reînscris pe aceeași idee peste 600 de oameni”, spunea liderul „disidenților” Kovács István.
Peti András spune însă că termenul de 5 martie era termenul până la care toate organizațiile UDMR din județ să-și deruleze alegerile, pentru ca ulterior să fie fixată data alegerilor pentru conducerea UDMR Mureș. „Trebuie să fim foarte precauți și să încercăm să închidem anumite etape, dacă se poate, mai devreme. Orice dată am fi fixat, ar fi existat membri care, deși voiau să se reînscrie, n-ar fi reușit, din motive obiective. Așa cum este la teatru – degeaba se spune că de la 7 începe piesa și, dacă ești de bună-credință, ajungi acolo la 6 și jumătate, 7 fără un sfert, sunt unii care întârzie. Cam așa este. Și din cunoștințele mele mulți au promis că vor veni, dar au promis și n-au venit. Nu-i nici o problemă. De ieri sau de alaltăieri (n. red. 13-14 februarie), invităm toți membri să vină și să continue reconfirmarea calității lor”, declara vineri noul președinte UDMR Tîrgu-Mureș.
Ultima soluție: contestația
Cum alegerile de la Tîrgu-Mureș s-au derulat în două tabere, grupate în două săli diferite, contestatarii cer conducerii UDMR Mureș repetarea alegerilor de la Tîrgu-Mureș. Mai mult, ei l-au informat în acest sens și pe liderul Kelemen Hunor. Kovács István explică: „Am contat pe faptul că voi fi ales drept candidat, iar apoi la o Adunare Generală reală, organizată democratic, să fie un concurs între doi candidați și pe vot toți membri UDMR să poată decidă cine să fie președinte. Noi am depus o contestație la organizația UDMR Mureș și la președintele UDMR Kelemen Hunor, privind o serie de nereguli interioare, măsuri antidemocratice și așteptăm răspuns”. Conducerea UDMR Mureș are termen 30 de zile pentru a răspunde, însă noul lider de la municipiu nu pare să fie prea deranjat. Peti András spune că în acest caz statutul e clar, iar indiferent de ce decizie va lua comisia de soluționare, el se va supune: „Atât de democratică este organizarea în UDMR și statutul este atât de clar… Pe de-o parte statutul asigură posibilitatea oricărui membru nemulțumit de o hotărâre a oricărui for intern de a face un fel de contestație și spune cărui comitet trebuie adresată acea contestație. Avem un comitet de interpretare a prevederilor statutului, care are ca atribuții ca, acolo unde sunt divergențe, să-și dea verdictul. Atunci decizia de primă instanță, să zicem așa, la nivel principal se poate contesta mai departe la al doilea for, dar și acolo dacă este respins, atunci e respins total. Ar fi să mă antepronunț, eu nu știu… comisia se va pronunța și ne vom supune toți deciziei respective”.
Toate aceste dispute par să fie o repetiție generală pentru alegerile pentru conducerea UDMR Mureș, care vor fi programate cel mai probabil în luna martie.
Cătălin Hegheș