Declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis vineri AGERPRES.
Mesajul MAE este transmis în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, vineri.
Totodată, ministerul precizează şi cadrul în care au avut loc discuţiile pe tema autonomiei comunităţii ungare în România.
„Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie”, arată MAE.
Astfel, subliniază ministerul, „aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală”.
În concluzie, punctează ministerul român de Externe, „astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale”.
MAE dezavuează orice provocări de această natură, „mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora”, precizează sursa citată.
Ministerul român face referire la viitorul relaţiilor româno-ungare şi menţionează spiritul valorilor europene.
„MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe.
Recentele remarci al premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari sunt „complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea”, a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.
Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe în legătură cu aceste remarci, a adăugat el.
După o declaraţie comună în care trei formaţiuni ale etnicilor maghiari din România se angajează să coopereze în eforturile pentru autonomie, premierul Mihai Tudose a precizat, la Realitatea TV, că nu trebuie dată prea multă importanţă unor astfel de iniţiative.
„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, eu cred că nici prea multă importanţă nu trebuie să le dăm, fiindcă părerea mea este că asta va fi anul ăsta: o încercare d-asta de băţ prin gard (…) şi din anul Centenarului să devină anul lăturilor cu vecinii. (…) Cele trei mari partide, mari cu ghilimele (…) nu trebuie ignorate, nu trebuie nici tratată foarte superfluu problema, dar atâta timp cât vorbiţi cu mine ca şi prim ministru, voi avea aceeaşi acţiune ca şi atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag. (…) Atâta timp cât cânta ei prin curte nişte chestii, hai că iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac, dacă sar cadrul unor prevederi legale, avem nişte legi care trebuie aplicate”, a spus Tudose.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.