Preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că toţi maeştri lutieri din cadrul asociaţiei îşi pregătesc creaţiile – viori, viole, violoncele, contrabasuri – pentru expoziţia din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care va avea loc în perioada 31 august – 22 septembrie, la care şi-au anunţat participarea peste 2.500 de artişti din peste 50 de ţări.
„Ne bucurăm că au început să aibă loc mai multe evenimente ce ţin de cultură, de promovare a culturii, a muzicii şi a lutieriei. Vom avea, în luna iunie, la Reghin, primul Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională ‘Roman Boianciuc’, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, unde vom expune instrumentele pe care le creăm. Evenimentul din iunie ţine de maestrul Roman Boianciuc şi avem şi obligaţia morală să ne implicăm, pentru că a avut o contribuţie majoră în ceea ce înseamnă construcţia de instrumente muzicale. Noi suntem urmaşii la tot ce a înfăptuit dânsul începând cu anii 50. (…) Vom participa la Festivalul ‘George Enescu’ cu o expoziţie, la fel şi la Cremona, în toamnă, cu o expoziţie a lutierilor români. La Festivalul ‘George Enescu’ vom lua parte toţi membrii din asociaţie, încercăm să mergem cu cât mai multe instrumente. Se ştie că Reghinul este unul dintre cei mai mari producători de instrumente muzicale din lemn din Europa şi din lume, doar că promovarea nu a fost pe măsura aşteptărilor, încercăm să lucrăm la capitolul acesta”, a spus Claudiu Mare.
Foto: (c) Dorina Matis / AGERPRES
Potrivit acestuia, Asociaţia Lutierilor din România a fost înfiinţată în anul 1990, dar a avut o perioadă de stagnare, iar în prezent numărul lutierilor înscrişi se ridică la 28 de lutieri, însă tot mai mulţi specialişti în domeniu şi-au exprimat intenţia de a se înscrie.
„Din păcate, asociaţia a avut o perioadă destul de calmă în ultimii ani, a fost o mică pauză, iar lutierii au participat, individual, la expoziţii de prestigiu. În toamnă însă, vom participa la Cremona cu mai multe standuri, vor fi 12 lutieri din Reghin, câte doi pe stand. Vom prezenta toată gama de instrumente muzicale din lemn, vioară, violoncel, contrabas, chitare şi alte instrumente cu coarde. (…) Nu ne prea place să vorbim despre succese – la participările acestea este important să ajungi în faza finalei, de exemplu la vioară sunt înscrise peste 200 de viori, dintre care 100 intră în faza finală. Eu, spre exemplu, la Cremona am obţinut locurile 74, 54, am obţinut şi locul 15 la violă în 2010. E îmbucurător să vezi, când ajungi în dreptul României, că sunt tot mai mulţi participanţi, cu rezultate tot mai bune. Aici la Reghin şi în împrejurimile Reghinului s-a dezvoltat un întreg fenomen. Pornind de la domnul Boianciuc, care a înfiinţat o secţie care făcea instrumente muzicale în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului, s-a desprins ‘Hora’, apoi au urmat şi alte ateliere, Fabrica Gliga şi tot mai multe ateliere. Se impunea această asociere fiindcă suntem printre cei mai mari producători”, a arătat lutierul Claudiu Mare.
O altă provocare a lutierilor din Reghin, pe lângă participarea la Festivalul Internaţional „George Enescu” şi la expoziţia de la Cremona, este finisarea acelei viori de maestru care va reprezenta premiul special pentru cel care va câştiga trofeul primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”.
„Ca să evităm eventuale discuţii, vom da posibilitatea câştigătorului competiţiei să aleagă una dintre viorile de maestru care vor fi prezentate de maeştrii lutieri din Reghin. Vor fi astfel prezentate 10 instrumente care sunt făcute de meşterii din Reghin, care participă la concursuri de renume, Cremona, Mittenwald etc. Ne străduim să ne dăm interesul să fie viori de calitate”, a arătat preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România.
Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, a iniţiat în premieră Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, care va avea loc în luna iunie a acestui an.
Concursul-festival este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Foto: (c) Dorina Matis / AGERPRES
Etapa preliminară a Concursului „Roman Boianciuc” are loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale este programată în 3-4 iunie, semifinala în 3 iunie şi finala în data de 4 iunie.
Concursul „Roman Boianciuc” va oferi câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 Euro, Premiul I va obţine 1.500 Euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 Euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 Euro, iar Premiul III – 500 Euro. AGERPRES