Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate a vândut în 2023 și primele trei luni ale acestui an în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei prin șapte magazine.
Fiscul are acum șapte magazine proprii cu o suprafaţă cuprinsă între de 30 mp și 220 mp unde vinde confecții și încălțăminte, aparatură/bunuri de uz casnic, echipamente și accesorii auto, articole de marochinărie, papetărie, jucării, alte bunuri la prețuri în general mai mici decât prețul pieței.
Magazinele ANAF sunt situate după cum urmează:
- S.V.B.B. nr. 1 – situat în București, str. Măriuca nr. 14, Sector 4;
- S.T.V.B. nr. 2 – situat în Galați, str. Brăilei nr. 33, jud. Galați;
- S.T.V.B. nr. 3 – situat în Târgovişte, str. Calea Domnească, nr. 166, jud. Dâmboviţa;
- S.T.V.B. nr. 4 – situat în Târgu Jiu, str. Siret nr. 6, jud. Gorj;
- S.T.V.B. nr. 5 – situat în Timișoara, str. Gheorghe Lazar nr. 9B, jud. Timiș;
- S.T.V.B. nr. 6 – situat în Sibiu, str. Calea Dumbrăvii nr. 17, jud. Sibiu;
- S.T.V.B. nr. 7 – situat în Brașov, bld. Alexandru Vlahuţă nr. 59, jud. Brașov.
Din datele ANAF, la începutul anului 2021 existau opt magazine de valorificare a bunurilor confiscate. Ulterior, magazinele au fost închise temporar pe perioade diferite din cauza pandemiei și post-pandemie, dar și a volumului scăzut al bunurilor intrate în proprietatea privată a statului din cauza vidului legislativ.
În general, atât prețurile de evaluare, cât și reducerile de preț sunt stabilite de comisia de evaluare ținându-se cont atât de cantitatea și calitatea bunurilor, cât și de prețurile practicate pe piață. Preţul rezultat se corectează, după caz, în funcţie de criterii precum gradul de uzură fizică şi morală a bunurilor respective, utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpărători – în cazul bunurilor utilizabile ca materii prime în procesul tehnologic, evaluarea se poate face la preţurile cu ridicata practicate în zonă; cantitatea (volumul) bunurilor respective – în cazul loturilor mari de bunuri, se pot utiliza preţurile cu ridicata practicate în zonă.