Mai multe manifestări cultural-ştiinţifice şi de spiritualitate ortodoxă vor fi organizate, în perioada 24 septembrie-1 octombrie, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, manifestările de sărbătorire a acestui „important eveniment din viaţa comunităţii româneşti şi ortodoxe din Arcul Intracarpatic” vor avea loc la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc şi la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe.
Evenimentele vor începe în data de 24 septembrie, când la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc va avea loc Liturghia arhierească oficiată de episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, „cu participarea tuturor preoţilor activi şi pensionari din cuprinsul Eparhiei Covasnei şi Harghitei”, urmată de o conferinţă cultural-ştiinţifică consacrată evenimentului, cu participarea părintelui Ioan I. Ică Jr., de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.
În data de 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfăşura simpozionul cu tema „Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei – 30 de ani în slujba culturii româneşti şi credinţei strămoşeşti”.
Potrivit comunicatului transmis de Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în cadrul manifestării vor prezenta comunicări mai mulţi preoţi „despre activităţile culturale, sociale şi spirituale organizate de Protopopiatele Sfântu Gheorghe şi Buzăul Transilvan în cei 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei”.
De asemenea, arhiviştii, bibliotecarii şi cercetătorii de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita vor susţine intervenţii pe teme precum „Aspecte privind activitatea de cercetare a istoriei locale desfăşurată la Sf. Gheorghe în perioada 1994-2024”, „Din activitatea instituţiilor şi asociaţiilor cultural-ştiinţifice româneşti din judeţele Covasna şi Harghita (1990-2024)”, „Valoarea documentară a Arhivei şi bibliotecii Centrului Ecleziastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’,”Preocuparea editurilor Eurocarpatica şi Grai Românesc pentru editarea lucrărilor monografice şi de istorie locală”, „Publicaţii cultural-ştiinţifice şi de spiritualitate ortodoxă din judeţele Covasna şi Harghita apărute la editurile Grai Românesc şi Eurocarpatica”, „Biblioteca digitală Eurocarpatica şi Colecţia Profesioniştii noştri din cadrul editurii Eurocarpatica”.
În zilele de 27 şi 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc Sesiunea Naţională de comunicări ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, care a ajuns a ediţia a XXX-a.
„Această prestigioasă manifestare cultural-ştiinţifică este cofinanţată de către Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară. La sesiune vor participa 60 de cercetători (istorici, etnografi, teologi, profesori universitari, sociologi, preoţi, profesori, publicişti) din principalele centre culturale ale ţării. În programul manifestării vor fi lansate 12 cărţi şi publicaţia ‘Acta Carpatica’ nr. 10, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ şi Asociaţia Ştefadina din Bucureşti”, se menţionează în comunicat.
Totodată, în cele două zile, vor fi vernisate mai multe expoziţii şi va fi acordat premiul „Vasile Lechinţan” pentru editarea lucrării „Jurnalul meu din comunism”, autor Vasile Lechinţan, ediţie îngrijită de Mirela Bara şi editor Gabriel Cojocaru din Cluj Napoca.
„Încheierea lucrărilor sesiunii va fi urmată de publicarea unei sinteze a problemelor dezbătute şi a propunerilor ce urmează a fi transmise administraţiei publice centrale în vederea soluţionării acestora”, mai arată sursa citată.
În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfinţire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), monument realizat, cu binecuvântarea episcopului Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălaşa”, din Râmnicu-Vâlcea.
Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua în data de 1 octombrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, unde, cu ocazia hramului lăcaşului de cult „Acoperământul Maicii Domnului”, se va oficia Liturghia arhierească de către mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu mitropolitul Ardealului şi arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza şi împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi.
„La Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc vor fi prezentate evocări cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei – instituţie divino-umană cu un rol hotărâtor în păstrarea şi afirmarea identităţii culturale şi spirituale a românilor numeric minoritari din judeţele Covasna şi Harghita”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Sursa citată mai precizează că în data de 25 septembrie 2024 se împlinesc 30 de ani de la instalarea în scaunul noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei a episcopului Ioan Selejan, care s-a aflat în fruntea Eparhiei până în anul 2014, în prezent acesta fiind Mitropolit al Banatului.
Din anul 2015, episcop al Covasnei şi Harghitei este Andrei Moldovan. AGERPRES/
Mai multe manifestări vor fi organizate pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei
Category: Stirile Punctul