Scopul acestui sprijin este de a încuraja părinţii să aleagă şcolile cu predare în limba maghiară şi de a consolida învăţământul în limba maghiară în afara graniţelor Ungariei.
În comunicatul Secretariatului de Stat se aminteşte că decizia de a introduce acest program de sprijin a fost luată în timpul primului Guvern Orbán. Potrivit legislaţiei adoptate atunci, începând cu anul şcolar 2002/2003, acest sprijin este acordat tuturor elevilor şi studenţilor maghiari de peste graniţe care învaţă în limba maghiară în unităţile de învăţământ din ţările în care s-au născut şi care sunt vecine cu Ungaria.
Scopul programului este de a încuraja părinţii să îşi înscrie copiii în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară, deoarece cei care frecventează astfel de grădiniţe şi şcoli, au mult mai multe şanse să-şi păstreze identitatea maghiară.
“În limba maghiară, în locul natal” (“Szülőföldön magyarul”) este unul dintre cele mai importante programe ale Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale, în cadrul căruia aproximativ 220 000 de copii şi tineri maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei primesc în fiecare an un astfel de sprijin , se arată în comunicat.
Anul acesta, cuantumul sprijinului a crescut de la 22 400 de forinţi brut pe an, la 100 000 de forinţi brut pe an, pentru toate grupele de vârstă. Plata – de care se ocupă Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. din Ungaria, respectiv organizaţii partenere din afara Ungariei – începe luni, primele sume care vor fi transferate fiind cele către Slovacia, urmând ca în următoarele săptămâni sumele de bani să ajungă în toate regiunile din afara graniţelor.
Educaţia în limba maternă este garanţia supravieţuirii comunităţilor maghiare în toate regiunile din afara graniţelor Ungariei, prin urmare, Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale va continua să sprijine copiii şi tinerii maghiari şi reţeaua instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate şi în viitor, de la creşă şi până la universitate, se precizează în comunicat.