Numărul copiilor adoptabili a crescut semnificativ în Harghita, în 2013, după modificarea actului normativ în domeniu. Conform noii legi, procedura de adopţie poate fi deschisă dacă o anumită perioadă de timp părinţii nu manifestă interes faţă de copiii.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltán, a declarat că în 2013 au fost în evidenţă 60 de copii adoptabili, faţă de zece cazuri înregistrate în 2012.
Un an reușit
,,Putem spune că am închis un an destul de reuşit, fiindcă s-a deschis şansa la adopţie pentru foarte mulţi copii. Anul trecut am avut în evidenţă 60 de copiii adoptabili, faţă de zece în 2012. Am început să aplicăm şi noua lege, care prevede că, dacă părinţii nu-i caută pe copii, nu-şi manifestă interesul timp de un an, atunci se deschide o procedură (nr: de adopţie)”, a declarat Elekes Zoltán.
Potrivit datelor statistice, la sfârşitul anului trecut, 16 copii din Harghita se aflau în familii adoptatoare, în baza hotărârilor instanţei de judecată.
Directorul DGASPC Harghita a ţinut să precizeze că, din momentul în care copiii sunt declaraţi adoptabili, nu înseamnă că sunt deja sau vor fi adoptaţi, procedura fiind destul de complicată şi îndelungată. Cei declaraţi adoptabili intră în baza de date a Oficiului Român de Adopţii şi se face ,,o potrivire teoretică între copii şi familiile care sunt atestate pentru adopţii”. În capul listei se află familiile din judeţ, dar dacă acestea nu sunt interesate, sunt chemate şi familii din alte judeţe.
Elekes Zoltán a subliniat că este destul de greu pentru unii copii să-şi găsească o nouă familie, întrucât cei care doresc să devină părinţi au anumite preferinţe.
Preferințe
,,Părinţii doresc copii cât mai mici, cât mai sănătoşi şi din etnia proprie, ca să spun aşa”, a punctat şeful DGASPC Harghita.
După ce copiii sunt adoptaţi, situaţia lor este monitorizată timp de doi ani, de către specialiştii Direcţiei, după care se propune închiderea cazului.
Elekes Zoltán a precizat că, întrucât procedura de adopţie presupune un număr mare de vizite de acomodare şi de cunoaştere, de obicei nu apar probleme imediat după închiderea cazului, dar au existat situaţii când copiii au fost alungaţi din familia adoptatoare după ce au crescut, au ajuns la pubertate sau au depăşit vârsta de 18 ani.
Adopții forțate
,,Au fost unele cazuri de adopţii forţate. Spre exemplu, în urmă cu mulţi ani, când s-a închis centrul de la Sânmartin, o grămadă de familii din zonă (…) au luat copii. Au fost sprijiniţi de parteneri externi şi atunci au adoptat şi poate că nu în toate cazurile au fost bine gândiţi paşii şi ne-am trezit cu câteva cazuri când ne-au adus înapoi copiii: că nu mai pot, nu mai ştiu ce să facă. Şi recent a venit un tânăr la mine pentru că a fost dat afară din familie, a făcut prostii şi i-au spus să se ducă unde vrea, pentru că a împlinit 18 ani (…) Şi dacă au fost cazuri cu copii sub 18 ani, a trebuit să-i luăm în sistem”, a mai spus Elekes Zoltán.
Datele DGASPC Harghita mai arată că, în 2013, s-a înregistrat o creştere şi în privinţa numărului de familii care doresc să adopte. În evidenţa Direcţiei există, în prezent, 16 familii atestate ca apte să adopte, dintre care în şapte se află copii adoptaţi sau în curs de adopţie. Totodată, specialiştii DGASP Harghita acordă, timp de doi ani, consiliere şi sprijin postadopţie pentru un număr de zece familii cu copii adoptaţi.