În sfârșit a fost propusă și o măsură pozitivă în domeniul învățământului! După ce ani de-a rândul miniștrii Educației au făcut schimbări doar de dragul schimbării, pentru a-și putea umple și ei raportul de activitate, iată o propunere pertinentă: Bacalaureatul profesional. Dacă proiectul se va implementa, din 2013 vom avea două tipuri de bac: cel tradițional, care a avut loc și anul acesta, și cel profesional, adică un bacalaureat mai ușor, pentru elevii mai slăbuți la învățătură. La acest nou tip de bacalaureat vor participa mai ales elevii de la profilele tehnologice, adică cei care vor presta în viitor o meserie tehnică, manuală: mecanic auto, brutar, măcelar etc. Dar bacalaureatul profesional, fiind mai ușor, va oferi mai puține avantaje absolventului de liceu, cel mai important fiind faptul că acesta nu va putea accede în învățământul superior. Noul tip de bacalaureat are menirea de a atesta absolvirea liceului și de a-i oferi elevului o diplomă care să-i faciliteze accesul pe piața muncii.
Bacalaureatul profesional este o măsură pozitivă și normală fiindcă nu toți elevii sunt capabili să urmeze o facultate! După cum s-a dovedit, mulți nu sunt nici măcar capabili să treacă examenul de bacalaureat. Dar, până la urmă, consider că azi e mai ușor să intri la o facultate (mai ales privată), decât să-ți iei bacul. Asta, deoarece facultățile au nevoie de studenți care să cotizeze la bugetul facultății. Și atunci, dacă un repetent la bac, reușește în cele din urmă (poate prin noroc) să obțină diploma de bacalaureat, el se poate trezi după 3-4 ani și cu o diplomă de facultate în mână… Vă dați seama ce specialist pregătit va fi el…
Dar, pe viitor, elevii mai slăbuți, știind că bacalaureatul profesional e pe măsura loc, vor opta, probabil, pentru această formă de testare națională. Și, în consecință, vor accede pe piața muncii acolo unde le este locul: pe șantier, în brutărie, în măcelărie etc. Ceea ce este și normal fiindcă țara are nevoie și de meseriași pricepuți, nu doar de doctoranzi semidocți.
Titi Dălălău
dar maistre,daca baietii vor dori ca peste ani si ani sa absolve o scoala superioara,mai la batranete,asa cum este majoritatea licentiatilor de astazi,ce te vei face,sfertodoctuletule drag?