Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Stelian Caraghiaur, în județul Mureș, din cele 205 de izvoare și fântâni publice existente în județ, doar 11 au apă potabilă. Testele se fac de două ori pe an la Târgu Mureș și o dată pe an în restul localităților.
“La nivelul județului Mureș majoritatea izvoarelor și a fântânilor publice, care au fost verificate de colegii mei, au ieșit nepotabile, așa că o să le enumăr pe cele care au ieșit potabile, și anume în Sighișoara, de pe strada Izvorului fără număr, strada Plopilor numărul 24, Sângeorgiu de Mureș, strada Fântânii numărul 60, Adămuș, satul Crăiești, în satul Daneș, la numărul 390, în satul Nadeș la numărul 248, în comuna Sânpaul, în satul Valea Izvoarelor, și în comuna Ernei în sat Dumbrăvioara, pe strada Sângeorgiu de Pădure și tot în saul Dumbrăvioara, pe strada Kut”, a declarat Caraghiaur.
În Târgu Mureș, sunt potabile doar 2 – cele de pe străzile Predeal și Moldovei. Apa de la izvoarele și fântânile de pe Bulevardul 1848, străzile Mestecăniș, Secuilor Martiri, Budiului, Calea Sighișoarei, are depășiri la parametrii fizico-chimici sau microbiologici, în timp ce izvorul de pe strada Constantin Romanu Vivu a secat anul acesta, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș.
“Două au reieșit că îndeplinesc condițiile de potabilitate prevăzute în legea 458/2002. Aceste două izvoare sunt izvoarele de pe strada Predeal și strada Moldovei, restul au parametrii depășiți ori fizico-chimici ori microbiologi, ori și-și. Ceea ce înseamnă că ori apa nu este bună de băut, în cazul în care sunt depășiri pe parametrii microbiologici, ori apa nu este bună pentru sugari și copii mici, în cazul când sunt depășiți parametrii fizico-chimici“, a precizat Caraghiaur.
Potrivit medicului, depășirile la parametrii fizico-chimici se referă la nivelul de nitriți și nitrați din apă, iar la cei microbiologi, prezența unor enterococi, bacterii coliforme, Escherichia coli. Consumarea apei acestor izvoare sau fântâni poate duce la boli diareice la adulți, când e vorba de depășiri ale parametrilor microbiologici, iar în cazul în care nivelul nitraților și nitriților din apă este foarte mare, riscurile sunt în special la sugari și copii mici, în special cei care nu au împlinit un an, a arătat el.
“Pot să dezvolte cianoză infantilă, nitrații se transformă în nitriți, intră în organism, înlocuiesc oxigenul din hemoglobină și astfel devine methemoglobină, care este dăunătoare organismului, astfel, nu mai există destul oxigen în sânge și atunci copiii devin palizi, cu cianoză, adică albăstreală, prima dată manifestată la nivel periferic, după care central, sunt internați și în anumite cazuri chiar pot deceda“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.