Laszlo Bölöni (71 de ani) a sărbătorit un eveniment special zilele trecute. Mama fostului selecționer al României a împlinit 100 de ani, iar toată familia s-a strâns la Budapesta pentru a o aniversa pe Ilona Bölöni. Mama lui Laci locuiește în capitala Ungariei, unde este stabilit și fratele tehnicianului.
”Mama este o femeie curajoasă, ne-a bucurat pe toți! Mental e foarte bine”, a precizat Loți pentru FANATIK. Mama are un loc aparte în inima antrenorului. De la 44 de ani Ilona Bölöni i-a crescut singură pe Laci și pe fratele său mai mare, Istvan.
Nici un fotbalist nu valorează 93 de milioane de euro. Doar mama mea este atât de preţioasă şi valorează chiar mai mult”, a precizat Bölöni, în 2009, când a fost chestionat despre suma astronomică plătită de Real Madrid pentru transferul fostului său elev Cristiano Ronaldo, de la Manchester United.
Bölöni locuiește în Franța, dar o sună în fiecare zi pe mama lui. Laci a povestit că abia așteaptă să ajungă la Budapesta pentru fi alinat de cea care i-a dat viață: ”Am propriul meu apartament la Budapesta cu o priveliște superbă și mă așteaptă mama. Mă întind pe canapeaua ei, îmi pun picioarele în poalele ei și îmi face masaj până adorm. Acesta este un program obligatoriu”.
Mama lui Laci Bölöni confecționa mingi de cauciuc pentru fotbal
Mama lui Bölöni a fost și este o femeie puternică. Pe lângă faptul că și-a crescut cei doi copii, István și Laszlo, ea a avut grijă și de socrul ei cu un picior amputat. În timp ce lucra la cooperativa locală din Târnăveni, unde confecționa mingi de cauciuc pentru fotbal, ea nu doar că asigura necesarul pentru joaca fiilor săi, dar le oferea și dragostea maternă, precum și o educație bazată pe disciplină și strictețe.
Mama lui Loți s-a bucurat din plin pentru fiecare reușită din viața fiului ei, dar au existat și momente când a pătimit. Despre un astfel de moment trist a povestit chiar Bölöni. În 2001, când era selecționerul României, Loți a suferit mult deoarece mama lui a primit mesaje de amenințare înaintea meciului România – Ungaria 2-0, din preliminariile CM 2002.
Loți Bölöni a moștenit de la tatăl său pasiunea pentru fotbalul
Laci Bölöni a început să iubească fotbalul de la tătăl său, care era contabil la cooperativa de prelucrare a lemnului Grivița din Târnăveni și organiza echipa de fotbal. ”Când eram copil de 6-7 ani jucam fotbal cu tata în curte, unu contra unu, la porți mici, sau îi trăgeam la poartă. Tata mă lăsa, dar câteodată simțeam că reușeam să lovesc mingea în așa fel încât nu putea să facă nimic. Iar asta era o plăcere nemaipomenită”, a povestit Loți, pentru gsp.ro, la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Lacii Bölöni a rămas fără tată de la 15 ani
Laszlo Bölöni juca la 14 ani pentru echipa de juniori Chimica Târnăveni, iar tatăl său privea cu mândrie cum fiul său începea să bată la porțile echipei de seniori. Din păcate, Loți și-a pierdut tatăl când avea doar 15 ani. Drama s-a produs pe stadionul din Târnăveni, în timpul unui meci. Laci era pe teren. Părintele în tribune, s-a stins la 52 de ani.
”Eram rezerva la echipa mare, la Divizia C. Aveam 15 ani, motiv pentru care jucam și la juniori. Tata iubea fotbalul, era înnebunit! Venea tot timpul la stadion. Aveam joc la Târnăveni. Tata a făcut hemoragie cerebrală în timpul unui meci în care am marcat patru goluri, iar după trei zile a murit! Avea probleme cu tensiunea.
E greu să vorbesc despre acea zi. Îmi rămâne în minte o imagine. Tata în tribune, eu pe teren, și la o aruncare de la margine ne-am întâlnit privirile, parcă ar fi vrut să spună ceva.
În a doua repriză, cineva strigă la mine să vin: ’Laci, tatăl tău e beat’. Niciodată tata nu a fost beat. Ies repede afară, sar peste gard și îl văd căzut pe pământ. Au chemat ambulanța, l-au dus la spital și s-a constatat că a suferit un accident vascular cerebral grav.
A murit a treia zi. La 15 ani ani am rămas fără tată și totul părea de neînțeles. Nu aveam nici o idee în ce direcție să o iau”, a povestit Laci Bölöni, pentru Nemzeti Sport.
Bunicul lui Lacii Bölöni a fost împușcat în 1949
Era încă o tragedie care a zguduit familia Bölöni, greu încercată. Loți a avut până atunci o copilărie lipsită de griji, dar când a crescut avea să afle despre persecuțiile bunicilor săi.
Fostul selecționer a povestit drama familiei sale: ”În timpul colectivizării forțate, în 1949, bunicul meu matern, Sántha József, a fost declarat chiabur și executat în satul său, Vadasd. A fost împușcat din spate. Securitatea a încercat ulterior să prezinte execuția ca un incident petrecut în timpul unei evadări, încercând astfel să mascheze crima.
În acea vreme, se fabricau rapoarte în serie. Trupul său a fost aruncat într-o groapă, iar familia nu a fost prezentă la înmormântare. Abia după revoluție am reușit să-l îngropăm cu demnitate, după ce martorii oculari au dezvăluit unde fusese îngropat rămășițele lui”.
Bunica Laci Bölöni a fost trimisă la Canal
Laci Bölöni a continuat: ”Bunica mea, Sántha Ágnes, a trăit suficient încât să fie prezentă la reînhumare, apoi a murit la 93 de ani. A doua zi după execuția soțului ei, în 1949, a fost trimisă într-un lagăr de muncă forțată pentru construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră.
A muncit cinci ani și jumătate la descărcarea vagoanelor, măturatul drumurilor și împinsul roabei, iar după aceea a fost pusă să lucreze doi ani în bucătărie.
Când s-a putut întoarce acasă, noi locuiam deja în Târnăveni, în casa bunicului patern – pentru că tatălui meu i s-a dat de înțeles că la Târgu Mureș nu ar avea nicio șansă la un loc de muncă decent.
Aveam patru ani atunci și înțelegeam prea puțin din ceea ce se întâmpla. Îmi amintesc că bunica a apărut cu un câine vagabond. Am aflat că avusese și o capră în Delta Dunării, dar o dăduse unui coleg de suferință care fusese ținut acolo și mai mult timp.
Mai târziu, trebuia să se prezinte regulat la poliție în Târnăveni. Părinții noștri nu ne-au vorbit prea mult despre aceste lucruri, știau că ne-ar pune în pericol dacă am fi vorbit”.