Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a primit, vineri, un mamograf digital Senographe Essential, în valoare de circa 270.000 de dolari americani, menit să înlocuiască aparatul vechi din Clinica de Radiologie, care a fost scos recent din uz.
Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul SCJU, prof. univ. dr. Mircea Buruian, a declarat că noul aparat, donat de compania Avon, este de ultimă generaţie şi poate contribui la stabilirea cât mai exactă a diagnosticului în cazul cancerului la sân.
Profesorul Buruian a arătat că prin acest aparat creşte calitatea screeningului mamografic şi siguranţa diagnosticului cancerului de sân în stadiul incipient, vizualizează cu o mai mare acurateţe leziunile multifocale şi multicentrice, ceea ce va duce la reducerea numărului biopsiilor nenecesare, a reintervenţiilor chirurgicale şi cu până la 30% a ratei reexaminărilor mamografice.
Acesta a subliniat că în timpul investigaţiilor cu noul aparat, pacienţii vor fi expuşi unor doze de radiaţii foarte mici datorită tehnologiei de ultimă generaţie, iar un alt aspect pozitiv este şi acela că prin dotarea clinicii cu un astfel de aparat, specialiştii din Târgu Mureş nu vor mai fi catalogaţi drept ‘săracii români’, la congresele medicale internaţionale.
Dr. Mircea Buruian a arătat că mamograful aflat în secţia sa, vechi de 10 ani, a fost scos din uz de circa două săptămâni, ca urmare a deteriorării calităţii imaginilor.
Pentru aparatul donat de Avon va fi nevoie de achiziţionarea unui soft şi de obţinerea acreditării pentru a fi pus în funcţiune.
Dr. Maria Daniela Podeanu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, specializată pe examinarea sânului, a arătat în cadrul unei conferinţe de presă că SCJU Târgu Mureş deserveşte peste 50.000 de pacienţi anual şi că, în ultima perioadă, incidenţa cancerului este în continuă creştere.
‘Numai în spitalul nostru sunt depistate în fiecare an 150 de cazuri noi de cancer mamar – aproximativ 3 cazuri pe săptămână. În ultimii cinci ani, am examinat aproximativ 24.000 de pacienţi, atât controale de rutină, cât şi mamografii pentru diagnosticul cancerului de sân. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din România, reprezentând şi principala cauză de deces. În România, sunt diagnosticate anual peste 6.000 de femei cu cancer de sân, majoritatea fiind depistate în faze avansate, atunci când opţiunile terapeutice sunt minime’, a declarat dr. Podeanu.
Răzvan Diraţian, director general Avon România şi Moldova, a precizat în acelaşi cadru că achiziţionarea aparatului este parte a Campaniei pentru Sănătatea Sânilor – sprijinită şi de Centrul pentru Jurnalism Independent – şi că în aceasta este cea mai mare donaţie pe care Avon România a realizat-o vreodată într-un singur an unui spital.
Potrivit reprezentanţilor Avon, în ultimii 10 ani, în cadrul Campaniei pentru Sănătatea Sânilor, compania a donat echipamente medicale performante în valoare de peste două milioane de dolari pentru centre medicale din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Târgu Mureş.
AGERPRES