Excluziunea socială continuă să fie o provocare atât pentru România, cât şi pentru celelalte state ale Uniunii Europene, iar comunităţile de romi se confruntă cu o serie de probleme grave, între care şi discriminarea, a declarat, joi, Maria Ciociu, expert în Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), într-o conferinţă de închidere a proiectului ‘United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate’.
‘Este clar că excluziunea socială continuă să fie o provocare atât pentru România, cât şi pentru celelalte state ale Uniunii Europene. Cunoaştem faptul că comunităţile marginalizate, în special comunităţile de romi, se confruntă cu probleme de educaţie precară, lipsa locurilor de muncă, discriminare, de aspect ce duc la o supraaglomerare a locuinţelor. Cunoaştem faptul că unul din doi copii trăieşte în zona de sărăcie relative – potrivit Strategiei de Combatere a Sărăciei. Pentru combaterea fenomenului excluziunii este nevoie mod clar de o conlucrare între autorităţile publice locale şi societatea civilă. Este nevoie de implicarea tinerilor şi de generarea unor măsuri. (…) Nu stăm foarte bine nici la dezvoltarea criteriilor de monitorizare şi evaluare. Avem nevoie de indicatori specifici pentru a putea îndeplini obiectivele fixate în documentele strategice’, a arătat expertul ANR.
Scopul proiectului ‘United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate’, implementat timp de 17 luni de Asociaţia ‘Caritas’ Alba Iulia în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, a fost sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor şi tinerilor în comunităţile din cele trei judeţe, inclusiv în rândul comunităţilor de romi, dezvoltând infrastructura socială instituţională regională în domeniul incluziunii sociale.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a arătat în cadrul conferinţei că autorităţile judeţene acordă o importanţă deosebită problemelor sociale şi că o dovadă este alocarea a circa o treime din bugetul judeţului pentru servicii sociale.
Deputatul Andrea Csép a subliniat că dacă se doreşte rezolvarea problemelor sociale, atunci acestea nu trebuie lăsate doar pe seama organizaţiilor neguvernamentale, ci este nevoie de un efort comun din partea tuturor entităţilor, dar şi de schimbarea mentalităţii.
Directorul de departament al Asociaţiei ‘Caritas – Asistenţă Socială’, Ludescher László, a menţionat că printre obiectivele proiectului se regăseşte determinarea situaţiei din punctul de vedere al riscului de marginalizare socială a unităţilor administrativ-teritoriale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, prin realizarea unei cartografieri sociale multidimensionale a acestora.
Un alt obiectiv vizează crearea şi coordonarea funcţionării, timp de 17 luni, a unei reţele regionale şi a şase reţele judeţene (câte două pe judeţ), selectarea a 21 autorităţi publice locale marginalizate şi implicarea lor în activităţi pentru cunoaşterea unor bune practici în domeniul incluziunii sociale, precum şi iniţierea unui curs de instruire în domeniu.
Prin acest proiect s-a dorit şi creşterea capacităţii a trei autorităţi publice locale marginalizate din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna în domeniul incluziunii sociale, cu accent pe accesul copiilor şi tinerilor la servicii, elaborare de strategii şi planuri de acţiune, realizarea unui portofoliu de proiecte integrate care ulterior să faciliteze accesul la posibile surse de finanţare.
Numărul total al beneficiarilor proiectului a fost de 340 de persoane, dar şi reprezentanţi şi specialişti ai entităţilor publice, organizaţiilor nonguvernamentale din domeniul incluziunii sociale, reprezentanţi ai sectorului privat, ai unor grupuri locale de iniţiativă şi ai unor asociaţii profesionale.
Durata proiectului a fost de 21 luni, a fost implementat în perioada mai 2015 – ianuarie 2017, a costat 1.756.996,00 lei (valoarea cofinanţării fiind de 175.699,60 lei) şi a avut ca parteneri Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, DGASPC Mureş, DGASPC Harghita, DGASPC Covasna şi Caritas Norvegia.
AGERPRES