Împreună cu alte 32 de femei din România, persoane publice, primarul municipiului Reghin, Maria Precup a participat săptămâna trecută la o conferinţă cu tema ,,Prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor”. Conferinţa s-a desfășurat la Bruxelles, fiind organizată de Grupul Progresiv al Socialiştilor Democraţi din Parlamentul European. Din comitetul de organizare al conferinţei au făcut parte Corina Creţu vicepreşedintele socialiştilor democraţi şi Rovana Plumb vicepreşedintele Organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni.
55.000 de adăposturi pentru femeile abuzate
Maria Precup spune că la nivel european se lucrează pentru înfiinţarea a cel puţin 55.000 de adăposturi, pe întregul continent, pentru femeile şi copiii care suferă de pe urma violenţei în familie, deoarece statisticile din acest domeniu sunt foarte îngrijorătoare. Echipa mureşeană a delegaţiei române la conferinţă a inclus-o, alături de preşedintele P.S.D. Reghin Maria Precup, şi pe Letiţia Iacob preşedinte al Organizaţiei de Femei a P.S.D. Mureş. A avut loc astfel o recunoaştere a implicării celor două doamne din judeţul nostru în eradicarea discriminărilor de orice fel, legate de vârstă, de sex sau etnie. Maria Precup a fost invitată şi în calitate de primar în ideea că este nevoie de sprijinul autorităţilor publice locale şi atunci când vine vorba de combaterea violenţei asupra femeilor şi protejarea victimelor violenţei.
Se impune o lege unică
Contactată telefonic, Maria Precup a spus că ultimele statistici oficiale arată faptul că 17,4 % dintre femeile care locuiesc în Europa au fost agresate cel puţin odată şi că în fiecare zi mor 7 femei în urma violenţelor la care sunt supuse. Dezbaterile de la Bruxelles au scos în evidenţă şi faptul că o femeie agresată într-o ţară dezvoltată precum Germania sau Elveţia are parte de grija unor instituţii specializate, ea fiind mult mai protejată şi îndrumată decât o femeie din România. În general româncele supuse violenţelor domestice sunt marginalizate de cei din jur, judecate şi neinformate despre drepturile lor, motiv pentru care le este ruşine să recunoască situațiile prin care trec. Tocmai de aceea se lucrează la o lege unică în Europa care să protejeze victimele violenţei domestice.
Emeșe Ardelean