Mandatul aleșilor locali se apropie de sfârșit. În 2016 toți candidații la funcția de primar, consilier local și partidele politice au venit cu propuneri, idei, proiecte care sunau tare bine, unele păreau chiar de vis. Mandatul primarului Maria Precup se apropie de sfârșit, au trecut opt ani în care a fost la conducerea Reghinului. În curând va preda ștafeta, cheia orașului și eșarfa tricoloră, următorului primar. Am stat de vorbă despre acești opt ani, despre realizări, despre eșecuri, familie, visuri și despre viitor.
Rep.: Ați avut 2 mandate de primar al municipiului Reghin. Vorbiți-ne despre acești opt ani.
M.P.: ”Au trecut opt ani foarte intens trăiți. Opt ani în care am trăit clipe extraordinare, de mulțumire dar și de dezamăgiri. Am acceptat această provocare plină de entuziasm. Deși am fost viceprimar și lucram în administrație am crezut că totul va fi foarte ușor cunoscând întreg mecanismul și având acum toate pârghiile la îndemână. Nu a fost deloc ușor. Cele mai mari probleme cu care m-am confruntat au fost birocrația și finanțarea. Ca să îmi pot duce la bun sfârșit planurile am mers lunar la București. În primul mandat am reușit să realizez multe proiecte cu bani de la guvern, prin proiecte P.N.D.L. și nu numai. Nu aș vrea să vorbesc despre ”moștenirea grea” dar am preluat un credit mare.
Pe timpul mandatului meu am reușit să restituim o sumă foarte mare, 23 de milioane de lei. Din păcate ultima rată al acestui credit va fi în 2031, celelalte credite mai mici se vor finaliza mai repede, 2024-2025. Aceste credite mi-au îngreunat finanțarea investițiilor pe care aș fi vrut să le fac. Un volum foarte mare de facturi neachitate au rămas nerezolvate din mandatul dinaintea mea, în valoare de aproape 6 milioane de lei. La 31 decembrie 2019 au rămas facturi neachitate de 1.227.000 lei. Chiar dacă în primul mandat nu am avut proiecte europene, acestea au venit ulterior și aș vrea să mulțumesc echipei care a muncit alături de mine și acum această administrație va lăsa moștenire proiecte în valoare de peste 94 milioane de lei. Din această sumă imensă doar 16 milioane de lei sunt din bugetul local. Diferența de bani e din fonduri europene, câteva proiecte P.N.D.L. (infrastructură, învățământ – reabilitarea Grădiniței nr.3 din Iernuțeni, un corp nou de clădire la Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”) și 2 proiecte mari prin C.N.D.I. (Piața Agroalimentară și Cinematograful Patria). Cel mai mare proiect pe care îl avem este Planul de Mobilitate care cuprinde cele 10 autobuze hibrid și asfaltarea celor mai circulate străzi din oraș: Salcâmilor, Ierbușului, Axente Sever și Câmpului.
În perioada cât am fost primar am investit în toate instituțiile de învățământ din Reghin, toate cererile de finanțare pe care le-am primit din partea managementului școlilor, le-am finanțat de la buget. Din cele 155 de străzi am reușit să asfaltăm 70 de străzi, avem în curs de lucrare alte 10 străzi. Am asfaltat marea majoritate a străzilor lăturalnice. Marea mea dezamăgire este că nu am reușit să refacem Parcul Central. În 2015 trebuia să aibă loc licitația dar autorizația de construcție ne-a fost blocată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice pentru că nu am făcut studiul geotehnic, fiind acuzați că poate noi vrem să construim pe o biserică aflată sub pământ. Acuzație absurdă, dat fiind faptul că oricine cunoaște istoria orașului nostru știe că în centrul orașului s-au ținut târguri, aici veneau țăranii și își vindeau produsele, nu a existat nicio biserică în centrul acestui târg. De atunci încercăm să găsim soluții, am avut dezbateri publice în urma cărora s-a agreat o varianta iar acum suntem în faza de elaborare PUZ pentru a trece la pasul următor al acestei investiții. Un regret al meu este blocarea unui mare proiect – Canalul Morii și pârâul Trandafirilor, proiect pe care reghinenii îl așteaptă de mulți ani, și care din cauza unor acțiuni întreprinse de reprezentanți ai unor ONG are la acest moment finanțarea înghețată. Sper ca lucrurile să se lămurească în cel mai scurt timp și investiția să repornească, pentru că este vorba despre o investiție pe care noi nu ne-am fi permis-o niciodată din bugetul local, aveam un curs de apă minunat, alei pentru pietoni și bicicliști, locuri de joacă pentru cei mici, plimbare cu barca pentru amatori.
O prioritatea a mea și a echipei a fost sistemul sanitar, cu accentul pus pe spitalul municipal: interiorul spitalului arată foarte bine, saloanele, grupurile sanitare, aparatura de care a fost nevoie au fost toate finanțate. Noul UPU este una din investițiile mele de suflet. Atât clădirea cât și dotările au fost făcute din bugetul propriu, toată aparatura existent este de cea mai bună calitate. Săptămâna viitoare va avea loc inaugurarea CT-ului, o altă investiție de care era mare nevoie având în vedere faptul că deservim 100.000 de locuitori din Reghin și zonele limitrofe. În ceea ce privește infrastructura de utilități a orașului există foarte puține străzi care nu au canalizare. Ceea ce mai trebuie investit este schimbarea rețelelor de apă pentru că încă existe conducte de apă din azbociment care nu mai sunt acceptate dar sper că împreună cu operatorul se va rezolva și această problemă. Iluminatul public este asigurat la cele mai bune standarde și ne putem mândri și cu monitorizarea video a orașului. Chiar și în acest an avem alocați 100.000 de lei din buget și continuăm instalarea camerelor pe toată suprafața localității și la periferii pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță maximă. Foarte multe acte de vandalism, de infracționalitate au fost rezolvate prin imaginile pe care noi le putem oferi poliției.”
Rep.: Ultimul an a fost un an greu, pandemia ne-a încurcat planurile tuturor. Cum a fost la primărie?
M.P.: ”A fost un an greu din punct de vedere economic. Am cheltuit sume imense pentru prevenirea și controlul pandemiei, nu am făcut economie atunci când a fost vorba despre siguranța și sănătatea cetățenilor. Am anulat toate evenimentele culturale iar banii i-am folosit pentru persoanele aflate în carantină și izolare în perioada de urgență. Am asigurat cazare și cheltuieli hoteliere pentru personalul din spital, personalul de la căminele pentru vârstnici și personalul de la școlile speciale. Substanțe dezinfectante au fost puse la dispoziția asociațiilor de proprietari pentru fiecare scară de bloc. Bugetul a fost foarte afectat din această cauză. Noi am asigurat materiale de dezinfecție și de protecție pentru toate instituțiile de pe raza orașului, indiferent dacă a fost sau nu sub subordinea primăriei. Atâta timp cât deserveau populația din municipiu ne-am asigurat că cetățenii sunt în siguranță.”
Rep.: Dacă ar fi să o luați de la capăt ați mai accepta această funcție?
M.P.: ”Pentru o femeie este foarte greu, o femeie nu este doar primar. E și mamă, soție și bunică. M-am epuizat, m-am risipit de multe ori în lucruri poate minore pentru un primar dar esențiale pentru persoanele care au venit și mi-au cerut ajutorul. Toate acestea probleme mă afectau emoțional. Mergeam acasă încărcată de necazurile celor cu care am intrat în contact și am avut nenumărate seri, nopți în care nu reușeam să dorm. Dar Dumnezeu mi-a dat și satisfacții. Copiii mei nu depind de mine, dimpotrivă, mă ajută, și poate că într-un fel ăsta a fost prețul succesului. Am fost prima femeie primar și am plătit cu vârf și îndesat pentru această funcție, așa cum face de fapt, orice femeie într-o funcție publică sau într-o orice altă poziție importantă.
Cu toate astea însă, cred că femeile ar trebui sprijinite și susținute să acceadă la astfel de poziții. E extrem de important să avem o societate echilibrată în care să fim reprezentate așa cum se cuvine. Dar da, întotdeauna este un preț de plătit: pentru o femeie aflată într-o poziție de decizie, e cu atât mai greu: dacă facem lucrurile bine, e ceva normal, ba mai mult, unii încearcă să ne pună bețe în roate. Atunci când greșim însă – așa cum greșește orice om pe lumea asta – atunci se schimbă totul. Atunci eșecul nu e doar al nostru personal, e al tuturor femeilor. E ocazia perfectă ca gurile rele să spună ”eeh, e femeie, la ce te aștepți”. Din păcate asta e societatea în care trăim. E o mentalitate pe care o putem schimba doar om cu om, și doar – așa cum spuneam, asigurându-ne că un număr cât mai mare de femei sunt acolo, în poziții cheie, să ne reprezinte.
Acum când mă uit în spate la cei opt ani cred că notorietatea și credibilitatea mea s-au datorat în primul rând activității mele profesionale de până la acel moment. Așa mă știa toată lumea. Poate niciodată nu am reușit să fiu primar în sensul înțeles de unii, am fost doar Maria Precup, omul și prietenul de zi cu zi. Prietenii și cunoștințele mele de dinainte îmi sunt și acum alături pentru că niciodată nu am uitat de unde am plecat. Cred până la urmă că așa ar trebui să fie toți oamenii care sunt în funcții de conducere. Doar așa poți înțelege oamenii atunci când au nevoie, dacă îți aduci aminte de nevoile pe care și tu le-ai avut la un moment dat în viață. Gândul pe care îl am acum e de om împăcat. Împăcată cu mine pentru că știu că am făcut tot ceea ce a ținut de mine pentru ca proiectele importante să fie implementate și prioritățile cetățenilor să fie exact asta: priorități.
Da, sunt obiective care nu s-au realizat încă, dar și aici am conștiința împăcată pentru că știu că motivul pentru care acestea sunt încă în acest stadiu este din cauza unor probleme juridice, a căror rezolvare chiar dacă va mai dura o perioadă de timp, le va debloca.
Așa că da, deși a fost o perioadă mai grea decât am anticipat, oamenii care au fost alături de mine și care m-au susținut în tot acest timp, Reghinul care pentru mulți dintre noi e sinonim cu acasă, toate astea, au făcut ca tot ce am trăit în acești ani și toate proiectele pentru care am luptat, să merite efortul depus și timpul investit!”
Rep.: Finalul de mandat a fost nu tocmai plăcut. Spuneați la un moment dat că nu veți mai candida, cu toate astea v-ați depus candidatura.
M.P.: ”Am trăit de toate, da. Nu , nu am mai vrut să candidez. Știam cât de greu mi-a fost și cât de mult am plătit acești opt ani. Am trăit intens fiecare moment. Am 65 de ani și mi-am spus că trebuie să mă retrag și să îi las pe tineri să iasă în față. Două lucruri m-au făcut să îmi depun candidatura: proiectele mari pe care doar anul acesta puteam să le finalizez, cu toate că erau în lucru de foarte mulți ani și faptul că colegii mei, prietenii apropiați, oamenii din partid îmi spuneau că nu se poate să las aceste proiecte începute nerezolvate, să las toată munca și efortul depus nefinalizat. M-au făcut să mă simt obligată să nu îi las baltă, să nu părăsesc barca. Aș fi vrut să nu trec prin acest calvar. În 15 august, am avut proces și l-am câștigat, dar ulterior am pierdut la instanța din Târgu Mureș. Pe de altă parte acum sunt liniștită. Nu mai sunt în campania mizerabilă care acum se desfășoară la Reghin. Nu aș fi făcut față pentru că nu știu să cobor la acest nivel, m-ar fi afectat mult prea mult. În schimb am o mare satisfacție, cei ce au vrut să mă doboare au reușit să o facă doar prin această metodă, altfel ei știu că nu ar fi avut nicio șansă. Am reprezentat un pericol pentru ei și ei au găsit o metodă murdară să rezolve această situație. În țară sunt peste 300 de primari care au fost declarați incompatibili, au câștigat procesul și nu au fost contestați.”
Rep.: Partidul a desemnat un alt candidat, în persoana consilierului local Dragoș Pui. Sunteți mulțumită de această decizie?
M.P.: ”Categoric! Cred, la fel ca și echipa PSD Reghin, că la acest moment, în această conjunctură, Dragoș este cea mai bună soluție. Nu doar pentru noi, în calitate de candidat, ci cea mai bună soluție pentru Reghin. E un om tânăr, cu un mare potențial. Are pregătirea necesară, nu a lucrat niciodată la stat, nu poate fi acuzat de nicio afacere dubioasă. Este un om echilibrat, cu viziune. E un om de echipă, dar care știe să se și impună atunci când situația o cere. Determinarea și dorința lui de a face bine va fi apreciată de oameni. Este un bun organizator, un om care știe să asculte vocea comunității, este hotărât, etic și întotdeauna aproape de oameni. Cetățenii Reghinului îl pot vota cu încredere deplină!”
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.