Senatorul Partidului Democrat Liberal (PDL), Marius Paşcan, a declarat joi, la Târgu Mureş, că proiectul de autonomie teritorială al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) arată clar intenţiile acestei formaţiuni şi că acestea ar fi ‘acte de trădare’ ce vizează ordinea constituţională şi care sunt pedepsite de Codul Penal.
‘Proiectul de lege privind Statutul minorităţilor e mult mai blajin şi blând. Sunt vădite pe deplin toate intenţiile UDMR şi ale altora – de la CNS şi alte organizaţii, mai mult sau mai puţin extremiste, iredentiste, naţionalist-şovine, şi care constituie toate, în opinia mea, acte de trădare, prevăzute şi pedepsite de Codul Penal. Sunt manifestări menite să cheme la ură şi intoleranţă, la separatism şi toate sunt prevăzute şi pedepsite în mod clar, inechivoc, explicit, de Codul Penal. Dacă instituţiile statului român şi-ar face datoria, ar respecta legea şi Constituţia României, aceşti oameni ar trebui să răspundă penal. Pentru că subminează statul român. Şi o fac făţiş, nici măcar nu se mai sfiesc’, a afirmat senatorul PDL într-o conferinţă de presă.
Paşcan a mai spus că deţine informaţii potrivit cărora în Secuime ar fi fost constituite deja tabere paramilitare pentru declanşarea de conflicte, care să servească interesele separatiste.
‘Vă spun cu maximă responsabilitate: în Secuime se constituie tabere paramilitare, cu caracter şi scop paramilitar, unde se instruiesc astfel de combatanţi, capabili oricând, la comandă, susţinuţi din interiorul şi din afara României, să declanşeze conflicte care să servească acestor interese separatiste, de enclavizare a României. Şi asta nu se întâmplă de azi, de ieri, ci de foarte multă vreme. Cunosc instituţiile statului în măsură să monitorizeze aceste tabere de pregătire cu caracter paramilitar, cunosc aceste lucruri, sesizează instituţiile guvernamentale şi altele responsabile ale statului şi nu se întâmplă nimic, de parcă ne-ar fi teamă să ne apărăm statul, de parcă ne-ar fi teamă să ne apărăm suveranitatea şi independenţa’, a arătat senatorul democrat-liberal.
Marius Paşcan susţine că în viziunea artizanilor enclavizării României sunt două variante: una diplomatică, ‘a aşa-zisului dialog şi a negocierilor’, şi a doua, ‘forţată, paramilitară, de destabilizare, de creare a unor conflicte, de agresiuni interne, de manifestări de tip anarhic etc’.
În viziunea lui Marius Paşcan, prin proiectul de lege privind autonomia teritorială liderii UDMR nu ar urmări decât obţinerea unor privilegii, fiind vorba despre crearea unui stat în stat.
‘Nu vor decât privilegii! Uitaţi-vă la acel proiect de lege. Este stat în stat! Ni se flutură de către domnul Borbely (Laszlo – n.r.) nu ştiu ce autonomie de prin care nu ştiu care părţi ale lumii. Aceşti politicieni de la UDMR – nu toţi, dar cei de la vârf şi care au făcut politică prin Bucureşti de vreo 20 de ani – sunt toxici şi pentru comunitatea maghiară, şi pentru comunitatea română. Nu-şi urmăresc decât propriile interese. Dacă luaţi în calcul cât s-au aflat la guvernare, ar fi trebuit să fie privilegiate zonele cu majoritate maghiară: judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare ar trebui să arate înfloritor. Ar fi trebuit ca în fiecare guvernare să solicite privilegii economice pentru zonele pe care le reprezintă, din care provin. N-au făcut nimic altceva decât să le ţină în sărăcie şi să profite, să speculeze aceste lucruri, dând vina încontinuu pe o majoritate care defavorizează zonele respective’, a mai spus senatorul Marius Paşcan.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara pe 9 august că proiectul de autonomie, care va fi înaintat Parlamentului, va intra în dezbatere publică. Potrivit acestuia, documentul a fost elaborat în limba română, iar în prezent se lucrează la traducerea lui în limba maghiară.
Forma finală asumată a proiectului de autonomie a aşa-zisului ‘ţinut secuiesc’ va fi publicată înaintea lansării dezbaterii publice, pe pagina de internet a formaţiunii politice, simultan în limbile română şi maghiară.
În urmă cu două luni, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a lucrat la proiectul de autonomie, arăta că acesta cuprinde cinci elemente importante: atribuţiile ce vor fi delegate de statul român către autorităţile regionale şi locale, limbile oficiale din regiune, asigurarea proporţionalităţii etnice în instituţiile publice, autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă.
UDMR propune, printre altele, ca în regiunea autonomă ‘ţinutul secuiesc’ limba maghiară să fie limbă oficială alături de limba română, iar în toate instituţiile publice, atât cele din subordinea autorităţilor locale, cât şi centrale, să existe proporţionalitate etnică, adică numărul angajaţilor de o anumită etnie să respecte ponderea pe care aceasta o deţine în comunitatea locală. Antal Arpad a precizat că acest model funcţionează cu succes în Tirolul de Sud şi consideră că este adecvat.
Cât priveşte românii care trăiesc în această regiune, Antal Arpad a dorit să dea asigurări că drepturile acestora nu vor fi îngrădite prin acest statut şi că beneficiile autonomiei se vor răsfrânge şi asupra lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.